Thursday, July 28, 2016

LET Reviewer Professional Education Prof. Ed.: Assessment and Evaluation of Learning Part 1




In this website you will find the LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Major Area of Specialization.

In efforts of this portal to attend on requests from PRCBoard Facebook fan page members, we consolidated some of the questions which may likely help out takers during the exams.
RELATED ARTICLES:

Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: Assessment and Evaluation of Learning Part 1.

We encourage readers/ reviewees to use the comment boxes after the article for discussion. Meanwhile, answers are already incorporated below the questions.

SEE ALSO: LET Reviewer in Prof. Ed. Assessment and Evaluation of Learning Part 2, Part 3, Part 4

1. Who among the teachers described below is doing assessment?
a. Mrs. Bautista who is administering a test to her students.
b. Mr. Ferrer who is counting the scores obtained by the students in his test.
c. Ms. Leyva who is computing the final grade of the students after completing all their requirements.
d. Prof. Cuevas who is planning for a remedial instruction after knowing that students perform poorly in her test
Answer: C

2. Mr. Fernandez is judging the accuracy of these statements. Which statements will he consider as correct?
I. Test is a tool to measure a trait.
II. Measurement is the process of qualifying a given trait.
III. Assessment is the gathering of quantitative and qualitative data.
IV. Evaluation is the analysis of quantitative and qualitative data for decision making
A. I and II only
b. III and IV only
c. I, II, and III
d. I, III and IV
Answer: D

3. If I have to use the most authentic method of assessment, which of these procedures should I consider?
a. Traditional Test
b. Performance-based Assessment
c. Written Test
d. Objective Assessment
Answer: B

4. After doing the exercise on verbs, Ms. Borillo gave a short quiz to find out how well students have understood the lesson. What type of assessment was done?
a. Summative Assessment
b. Formative Assessment
c. Diagnostic Assessment
d. Placement Assessment
Answer: B

5. Who among the teachers below performed a diagnostic assessment?
a. Ms. Santos who asked questions when the discussion was going on to know who among h er students understood what she was trying to emphasize.
b. Mr. Colubong who gave a short quiz after discussing thoroughly the lesson to determine the programs of learning.
c. Ms. Ventura who gave 10-item test to find out the specific lessons which the students failed to understand.
d. Mrs. Lopez who administered a readiness test to the incoming grade one pupils.
Answer: C

6. You are assessing for learning. Which of these will you likely do?
a. Giving grades to students
b. Reporting to parents the performance of their child.
c. Recommending new policies in grading students.
d. Assessing the strengths and weaknesses of students.
Answer: D

7. Ms. Saplan is planning to do an assessment of learning. Which of these should she include in her plan considering her purpose for assessment?
a. How to give immediate feedback to student's strengths and weaknesses
b. How to determine the area of interest of learners
c. How to certify student's achievement
d. How to design one's instruction
Answer: C 8. You targeted that after instruction, your students should be able to show their ability to solve problems with speed and accuracy. You then designed a tool to measure this ability. What principle of assessment did you consider in this situation?
a. Assessment should be based on clear and appropriate learning targets or objectives.
b. Assessment should have a positive consequence on student's learning
c. Assessment should be reliable.
d. Assessment should be fair.
Answer: A

9. Ms. Ortega tasked her students to show how to play basketball. What learning target is she assessing?
a. Knowledge
b. Reasoning
c. Skills
d. Products
Answer: C

10. Mr. Ravelas made an essay test for the objective "Identify the planets in the solar system". Was the assessment method used the most appropriate for the given objective? Why?
a. Yes, because essay test is easier to construct than objective test.
b. Yes, because essay test can measure any type of objective.
c. No, he should have conducted oral questioning.
d. No, he should have prepared an objective test.
Answer: D

11. Mr. Cidro wants to test students' knowledge of the different places in the Philippines, their capital and their products and so he gave his students an essay test. If you were the teacher, will you do the same?
a. No, the giving of an objective test is more appropriate than the use of essay.
b. No, such method of assessment is inappropriate because essay is difficult.
c. Yes, essay test could measure more than what other tests could measure.
d. Yes, essay test is the best in measuring any type of knowledge.
Answer: A

12. What type of validity does the Pre-board examination possess if its results can explain how the students will likely perform in their licensure examination?
a. Concurrent
b. Predictive
c. Construct
d. Content
Answer: B

13. Ms. Aviz wants to determine if the students' scores in their Final Test is reliable. However, she has only one set of test and her students are already on vacation. What test of reliability can she employ?
a. Test-Retest
b. Kuder Richardson Method
c. Equivalent Forms
d. Test-Retest with Equivalent Forms
Answer: B

Refer to this case in answering items 14-15
Two teachers of the same grade level have set the following objectives for the day's lesson. At the end of the period, the students should be able to:
a. Construct bar graph, and
b. Interpret bar graphs

To assess the attainment of the objectives, Teacher A required the students to construct a bar graph for the given set of data then she asked them to interpret this using a set of questions as guide. Teacher B presented a bar graph then asked them to interpret this using also a set of guide questions.

14. Whose practice is acceptable based on the principles of assessment?
a. Teacher A
b. Teacher B
c. Both Teacher A and B
d. Neither Teacher A nor Teacher B
Answer: A

15. Which is true about the given case?
a. Objective A matched with performance-based assessment while B can be assessed using the traditional pen-and-paper objective test.
b. Objective A matched with traditional assessment while B can be assessed using a performance-based method.
c. Both objective A and B matched with performance-based assessment.
d. Both objective A and B matched with traditional assessment.
Answer: A

16. In the context of the Theory of Multiple Intelligence, which is a weakness of the paper-pencil test?
a. It puts non-linguistically intelligent at a disadvantage.
b. It is not easy to administer.
c. It utilizes so much time.
d. It lacks reliability.
Answer: A

17. Mr. Umayam is doing a performance-based assessment for the day's lesson. Which of the following will most likely happen?
a. Students are evaluated in one sitting.
b. Students do an actual demonstration of their skill.
c. Students are evaluated in the most objective manner.
d. Students are evaluated based on varied evidences of learning
Answer: B

18. Ms. del Rosario rated her students in terms of appropriate and effective use of some laboratory equipment and measurement tools and the students ability to follow the specified procedures. What mode of assessment should Miss del Rosario use?
a. Portfolio Assessment
b. Journal Assessment
c. Traditional Assessment
d. Performance-based Assessment
Answer: D

19. Mrs. Hilario presented the lesson on baking through a group activity so that the students will not just learn how to bake but also develop their interpersonal skills. How should this lesson be assessed?
I. She should give the students an essay test explaining how they baked the cake.
II. The students should be graded on the quality of their baked cake using a rubric.
III. The students in a group should rate the members based on their ability to cooperate in their group activity.
IV. She should observe how the pupils perform their tasks.

a. I, II, and III only
b. I, III, and IV only
c. I, II and IV only
d. I, II, III, and IV
Answer: C

20. If a teacher has set objectives in all domains or learning targets and which could be assessed using a single performance task, what criterion in selecting a task should she consider?
a. Generalizability
b. Fairness
c. Multiple Foci
d. Teachability
Answer: C

21. Which term refers to the collection of students' products and accomplishments in a given period for evaluation purposes?
a. Diary
b. Portfolio
c. Anecdotal record
d. Observation report
Answer: B

22. Mrs. Catalan allowed the students to develop their own portfolio in their own style as long as they show all the non-negotiable evidences of learning. What principle in portfolio assessment explains this practice?
a. Content Principle
b. Learning Principle
c. Equity Principle
d. Product Principle
Answer: C

23. How should the following steps in portfolio assessment be arranged logically?
I. Set targets
II. Select evidences
III. Collect evidences
IV. Rate Collection
V. Reflect on Evidences
a. I, II, III, IV, V
b. I, III, II, V, IV
c. I, II, III, V, IV
d. I, III, V, II, IV
Answer: B

24. Which could be seen in a rubric?
I. Objective in a high level of cognitive behavior
II. Multiple criteria in assessing learning
III. Quantitative descriptions of the quality of work
IV. Qualitative descriptions of the quality of work
a. I and II only
b. II, III and IV only
c. I, II and III
d. I, II, III and IV
Answer: B

25. The pupils are to be judged individually on their mastery of the singing of the national anthem so their teacher let them sing individually. What should the teacher use in rating the performance of the pupils considering the fact that the teacher has only one period to spend in evaluating her 20 pupils?
a. Analytic
b. Holistic
c. Either holistic or analytic
d. Both holistic and analytic
Answer: B

DISCLAIMER: This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

No comments:
Write comments