Thursday, July 28, 2016

LET Reviewer Professional Education Prof. Ed.: Assessment and Evaluation of Learning Part 2




In this website you will find the LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Major Area of Specialization.

In efforts of this portal to attend on requests from PRCBoard Facebook fan page members, we consolidated some of the questions which may likely help out takers during the exams.
RELATED ARTICLES:

Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: Assessment and Evaluation of Learning Part 2.

We encourage readers/ reviewees to use the comment boxes after the article for discussion. Meanwhile, answers are already incorporated below the questions.

SEE ALSO: LET Reviewer in Prof. Ed. Assessment and Evaluation of Learning Part 1Part 3Part 4

1. Mrs. Pua is judging the worth of the project of the students in her Science class based on a set of criteria. What process describes what she is doing?
a. Testing
b. Measuring
c. Evaluating
d. Assessing
Answer: C

2. Mrs. Acebuche is comparing measurement from evaluation. Which statement explains the difference?
a. Measurement is assigning a numerical value to a given trait while evaluation is giving meaning to the numerical value of the trait.
b. Measurement is the process of gathering while evaluation is the process of quantifying the data gathered.
c. Measurement is the process of quantifying data while evaluation is the process of organizing data.
d. Measurement is a pre-requisite of assessment while evaluation is the pre-requisite of testing.
Answer: A

3. Ms. Ricafort uses alternative methods of assessment. Which of the following will she not likely use?
a. Multiple Choice Test
b. Reflective Journal Writing
c. Oral Presentation
d. Developing Portfolios
Answer: A

4. Ms. Camba aims to measure a product of learning. Which of these objectives will she most likely set for her instruction?
a. Show positive attitude towards learning common nouns
b. Identify common nouns in a reading selection
c. Construct a paragraph using common nouns
d. User a common noun in a sentence
Answer: C

5. The students of Mrs. Valino are very noisy. To keep them busy, they were given any test available in the classroom and then the results were graded as a way to punish them. Which statement best explains if the practice is acceptable or not?
a. The practice is acceptable because the students behaved well when they were given a test.
b. The practice is not acceptable because it violates the principle of reliability.
c. The practice is not acceptable because it violates the principle of validity.
d. The practice is acceptable since the test results are graded.
Answer: C

6. Ms. Delos Angeles advocates assessment for learning. Which will she NOT likely do?
a. Formative Assessment
b. Diagnostic Assessment
c. Placement Assessment
d. Summative Assessment
Answer: A

7. At the beginning of the school year, the 6-year old pupils were tested to find out who among them can already read. The result was used to determine their sections. What kind of test was given to them?
a. Diagnostic
b. Formative
c. Placement
d. Summative
Answer: C 8. The grade six pupils were given a diagnostic test in addition and subtraction of whole numbers to find out if they can proceed to the next unit. However, the results of the test were very low. What should the teacher do?
a. Proceed to the next lesson to be able to finish all the topics in the course.
b. Construct another test parallel to the given test to determine the consistency of the scores.
c. Count the frequency of errors to find out the lessons that the majority of students need to relearn.
d. Record the scores then inform the parents about the very poor performance of their child in mathematics.
Answer: C

9. Mrs. Nogueras is doing an assessment of learning. At what stage of instruction should she do it?
a. Before instruction
b. After instruction
c. Prior to instruction
d. During the instructional process
Answer: D

10. Mr. Cartilla developed an Achievement Test in Math for her grade three pupils. Before she finalized the test she examined carefully if the test items were constructed based on the competencies that have to be tested. What test of validity was she trying to establish?
a. Content-validity
b. Concurrent validity
c. Predictive validity
d. Construct validity
Answer: A

11. Mrs. Robles wants to establish the reliability of her achievement test in English. Which of the following activities will help achieve her purpose?
a. Administer two parallel tests to different groups of students.
b. Administer two equivalent tests to the same group of students
c. Administer a single test but two different groups of students.
d. Administer two different tests but to the same group of students.
Answer: B

Refer to the situation below in answer items 12 and 13
A teacher set the following objectives for the day's lesson:
At the end of the period, the students should be able to:
a. Identify the parts of friendly letter
b. Construct a friendly letter using the MS Word, and
c. Show interest towards the day's lesson
To assess the attainment of the objectives, Ms. Cidro required the students to construct friendly letter and have it encoded at their Computer Laboratory using the MS Word. The letter should inform one's friend about what one has learned in the day's lesson and how one felt about it.

12. Which is NOT true about the given case?
a. Ms. Cidro practices a balanced assessment.
b. Ms. Cidro's assessment method is performance-based.
c. Ms. Cidro needs a rubric in scoring the work of the students.
d. Ms. Cidro's assessment targets are all in the cognitive domain.
Answer: D

13. If Mr. Paraiso will have to make a scoring rubric for the student's output, what format is better to construct considering that the teacher has limited time to evaluate their work?
a. Analytic Rubric
b. Holistic Rubric
c. Either A or B
d. Neither A nor B
Answer: B

14. The school principal has 3 teacher applicants all of whom graduated from the same institution and are licensed teachers. She only needs to hire one. What should she do to choose the best teacher from the three?
I. Give them a placement test.
II. Interview them on why they want to apply in the school.
III. Let them demonstrate how to teach a particular lesson.
IV. Study their portfolios to examine the qualities of the students' outputs when they were in College.
a. I and II.
b. II and III.
c. I and III, IV
d. II, III and IV
Answer: D

15. What should be done first when planning for a performance-based assessment?
a. Determine the "table of specifications" of the tasks
b. Set the competency to be assessed.
c. Set the criteria in scoring the task.
d. Prepare a scoring rubric.
Answer: B

16. To maximize the amount of time spent for performance-based assessment, which one should be done?
a. Plan a task that can be used for instruction and assessment at the same time.
b. Assess one objective for one performance task.
c. Set objectives only for cognitive domains.
d. Limit the task to one meeting only.
Answer: A

17. Who among the teachers below gave the most authentic assessment task for the objective "Solve word problems involving the four basic operations"
a. Mrs. Juliano who presented a word problem involving a four fundamental operations and then asked the pupils to solve it.
b. Mrs. Mandia who asked her pupils to construct a word problem for a given number sentence that involves four fundamental operations and then asked them to solve the word problem they constructed.
c. Mrs. Malang who asked her pupils to construct any word problem that involves the four fundamental operations and then asked them to show how to solve it.
d. Mrs. Pontipedra who asked her pupils to construct any word problem that involves the four fundamental operations then formed them by twos so that each pair exchanged problems and help solve each other's problem.
Answer: D

18. Which is wrong to assume about traditional assessment?
a. It can assess individuals objectively.
b. It can assess individuals at the same time.
c. It is easier to administer than performance test.
d. It can assess fairly all the domains of intelligence of an individual
Answer: D

19. Which statement about performance-based assessment is FALSE?
a. It emphasizes merely process.
b. It also stresses doing, not only knowing.
c. It accentuates on process as well as product.
d. Essay tests are an example of performance-based assessments.
Answer: A

20. Under which assumption is portfolio assessment based?
a. Portfolio assessment is a dynamic assessment.
b. Assessment should stress the reproduction of knowledge.
c. An individual learner is adequately characterized by a test score.
d. An individual learner is inadequately characterized by a test score.
Answer: D

21. Which is a good portfolio evidence of a student's acquired knowledge and writing skills?
a. Project
b. Test Results
c. Reflective Journal
d. Critiqued Outputs
Answer: C

22. When planning for portfolio assessment, which should you do first?
a. Set the targets for portfolio assessment.
b. Exhibit one's work and be proud of one's collection
c. Select evidences that could be captured in one's portfolio
d. Reflect on one's collection and identify strengths and weaknesses
Answer: A

23. Which kind of rubric is best to use in rating students' projects done for several days?
a. Analytic
b. Holistic
c. Either holistic or analytic
d. Both holistic and analytic
Answer: A

24. Which is not true of an analytic rubric?
a. It is time consuming
b. It is easier to construct than the holistic rubric
c. It gives one's level of performance per criterion
d. It allows one to pinpoint the strengths and weaknesses of one's work.
Answer: B

25. Mrs. Bacani prepared a rubric with 5 levels of performance described in 5-excellent, 4-very satisfactory, 3-satisfactory, 2 needs improvement, 1-poor. After using this rubric with these descriptions, she found out that most of her students had a rating of 3. Even those who are evidently poor in their performance had a rating of satisfactory. Cold there be a possible error in the use of the rubric?
a. Yes, the teacher could have committed the generosity error.
b. Yes, the teacher could have committed the central tendency source of error.
c. No, it is just common to see more of the students having grade of 3 in a 5-point scale.
d. No, such result is acceptable as long as it has a positive consequence to the students.
Answer: B

DISCLAIMER: This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

No comments:
Write comments