Tuesday, July 26, 2016

LET Reviewer Professional Education Prof. Ed.: Principles and Strategies of Teaching Part 1

In this website you will find the LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Major Area of Specialization.

In efforts of this portal to attend on requests from PRCBoard Facebook fan page members, we consolidated some of the questions which may likely help out takers during the exams.

Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: Principles and Strategies of Teaching Part 1.

We encourage readers/ reviewees to use the comment boxes after the article for discussion. Meanwhile, answers are already incorporated below the questions.

SEE ALSOLET Reviewer in Prof. Ed. Principles and Strategies of Teaching Part 2

1. To ensure the lesson will go smoothly, Teacher A listed down the steps she will undertake together with those of her students. This practice relates to?
a. Teaching style
b. Teaching method
c. Teaching strategy
d. Teaching technique
Answer: B

2. The class of Grade 6 - Einstein is scheduled to perform an experiment on that day. However, the chemicals are insufficient. What method may then be used?
a. Project
b. Laboratory
c. Lecture
d. Demonstration
Answer: D

3. Teacher C gives the class specific topic as assignment which they have to research and pass the following day. However, the students could not find any information about it. What method should Teacher C use to teach the assignment?
a. Project method
b. Discovery approach
c. Lecture method
d. Demonstration method
Answer: C

4. Pictures, models and the like arouse students interest on the day's topic, in what part of the lesson should the given materials be presented?
a. Initiating activities
b. Culminating activities
c. Evaluation activities
d. Developmental activities
Answer: A

5. In Bloom's taxonomy of educational objectives, the domains are stated from lowest to highest level. Which of the following objectives belongs to the lowest level?
a. To identify the characters of the story.
b. To differentiate active from passive voice.
c. To give the available resources that could be recycled to useful things.
d. To explain the procedure in changing improper fraction to mixed number
Answer: A

6. The class of IV - Kalikasan is tasked to analyze the present population of the different cities and municipalities of the National Capital Region for the last five years. How can they best present their analysis?
a. By means of a table
b. By looking for a pattern
c. By means of a graph
d. By guessing and checking
Answer: C

7. There are several reasons why problem-solving is taught in Math. Which is the LEAST important?
a. It is the main goal for the study of Math
b. It provides the content in which concepts and skills are learned and applied
c. It provides an opportunity to develop critical and analytical thinking
d. It provides pupils an opportunity to relate Math in the real world
Answer: A 8. Teacher D teaches in a remote high school where newspapers are delivered irregularly. Knowing the importance of keeping the students aware of current affairs, what is probably the best way to keep the students updated?
a. Gather back issues of newspapers and let pupils compile them.
b. Urge the pupils to listen to stories circulating in the community.
c. Encourage the pupils to listen to daily broadcast from a transistor radio.
d. The teacher should try all available means to get the newspaper delivered to the school
Answer: C

9. Devices can make a lecture more understandable and meaningful. What is the most important thing a teacher should consider in the selection and utilization of instructional materials?
a. Objectives of the lesson
b. Availability of instructional materials
c. Attractiveness of instructional materials
d. Degree of interest on the part of the students
Answer: A

10. Teacher E asks student A to identify and analyze events, ideas or objects in order to state their similarities and differences. In which part of the lesson does said activity take place?
a. Preparation
b. Generalization
c. Application
d. Comparison and Abstraction
Answer: D

11. Which part of the lesson is involved in the giving of situation or activities based on the concepts learned?
a. Preparation
b. Generalization
c. Application
d. Comparison and Abstraction
Answer: C

12. Teacher F wants the class to find out the effect of heat on matter. Which method will help him accomplish his objective?
a. Project Method
b. Laboratory Method
c. Problem Method
d. Expository Method
Answer: B

13. In Math, Teacher G presents various examples of plane figures to her class. Afterwards, she asks the students to give definition of each. What method did she use?
a. Inductive
b. Laboratory
c. Deductive
d. Expository
Answer: A

14. Teaching Tinikling to I-Maliksi becomes possible through the use of?
a. Inductive Method
b. Expository Method
c. Demonstration Method
d. Laboratory Method
Answer: C

15. What is the implication of using a method that focuses on the why rather than the how?
a. There is best method
b. Typical one will be good for any subject
c. These methods should be standardized for different subjects.
d. Teaching methods should favor inquiry and problem solving.
Answer: D

16. When using problem solving method, the teacher can
a. Set up the problem
b. Test the conclusion
c. Propose ways of obtaining the needed data
d. Help the learners define what is it to be solved
Answer: D

17. Which of the following characterizes a well-motivated lesson?
a. The class is quiet.
b. The children have something to do.
c. The teacher can leave the pupils
d. There are varied procedures and activities undertaken by the pupils.
Answer: D

18. Learners must be developed not only in the cognitive, psychomotor but also in the affective aspect. Why is development of the latter also important?
a. It helps them develop a sound value system.
b. Their actions are dominated by their feelings.
c. It helps them develop an adequate knowledge of good actions.
d. Awareness of the consequences of their action is sharpened.
Answer: A

19. Which of the following attributes characterizes a learner who is yet to develop the concept?
a. The learner can identify the attributes of the concept.
b. The learner can summarize the ideas shared about the concept.
c. The learner can distinguish examples from non-examples.
d. The learner gets a failing grade in the tests given after the concept has been discussed.
Answer: A

20. The strategy which makes use of the old concept of "each-one-teach-one" of the sixty's is similar to?
a. Peer learning
b. Independent learning
c. Partner learning
d. Cooperative learning
Answer: D

21. Which part of the lesson does the learner give a synthesis of the things learned?
a. Motivation
b. Application
c. Evaluation
d. Generalization
Answer: C

22. Educational objectives are arranged from simple to complex. Why is this?
a. Each level is built upon and assumes acquisition of skills from the previous level.
b. Objectives are broad and value-laden statements that lead to the philosophy of education.
c. Be idealistic and ambitious to begin with grandiose scheme for using taxonomy in all levels.
d. These are guidelines to be taught and learned where teachers and students evaluate learning.
Answer: A

23. Which of the following is NOT true?
a. Lesson plan should be in constant state of revision.
b. A good daily lesson plan ensures a better discussion.
c. Students should never see a teacher using a lesson plan.
d. All teachers regardless of their experience should have daily lesson plan.
Answer: C

24. In Music, Teacher 1 wants to teach the class how to play the piano in the Key of C. Which of the following should be his objective?
a. To play the piano in the key of C chords
b. To improve playing the piano in the key of C
c. To interpret property of chords of Key of C in the piano
d. To exhibit excellent playing of piano in the key of C
Answer: A

25. When using instructional material, what should the teacher primarily consider?
a. The material must be new and skillfully made.
b. It must be suited to the lesson objective.
c. The material must stimulate and maintain students' interest
d. It must be updated and relevant to Filipino setting.
Answer: B

DISCLAIMER: This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

No comments:
Write comments