Sunday, July 31, 2016

LET Reviewer Professional Education Prof. Ed.: Teaching Profession Part 1

In this website you will find the LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Major Area of Specialization.

In efforts of this portal to attend on requests from PRCBoard Facebook fan page members, we consolidated some of the questions which may likely help out takers during the exams.


Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: Teaching Profession Part 1.

We encourage readers/ reviewees to use the comment boxes after the article for discussion. Meanwhile, answers are already incorporated below the questions.

SEE ALSO: LET Reviewer in Prof. Ed. Teaching Profession Part 2

1. Which of the following emphasizes the right of citizens to quality education?
a. The basic education level
b. Tertiary level
c. The graduate level
d. All levels
Answer: D

2. Which educational level/s provide/s for free and compulsory education as stipulated in Article IV, Section 2 of the Philippine Constitution?
a. Elementary level
b. Secondary level
c. Elementary and secondary levels
d. Tertiary level
Answer: C

3. Who among the following is in the category of  non-academic personnel as provided for under Education Act of 1982?
a. Guidance counselors
b. School principal
c. School nurse
d. School librarian
Answer: C

4. How is gradual progression of teacher's salary from minimum to maximum done?
a. Regular increment every year
b. Increment after ten years of service
c. Regular increment every 3 years
d. Increment after five years
Answer: C

5. Which of the following is NOT recognized by the Magna Carta for Public School Teachers?
a. Quality education depends primarily on the quality of socio-economic status of teachers.
b. Advancement in education depends on the teachers' qualifications and ability.
c. Education is an essential factor in the economic growth of the nation.
d. Education is development and vice-versa.
Answer: D

6. What appointment can be given to Teacher A who possesses the minimum qualifications but lacks the appropriate but lacks the appropriate civil service eligibility?
a. Contractual basis
b. Permanent
c. Provisional
d. Substitute
Answer: C

7. Which of the following rights is intended for parents under Education Act of 1982?
a. The right to academic freedom
b. The right to privacy of communication
c. The right to seek redress of grievance
d. The right to full access to the evidence of the case
Answer: C 8. What can help achieve relevant quality education?
a. Strong curriculum
b. Competent instruction
c. School-community relations
d. Competent administrator
Answer: B

9. Which of the following provisions under the Magna Carta for Public School Teachers will most likely promote teachers' welfare and defend their interests?
a. Be promoted in rank and salary
b. Regulate their social involvement
c. Undergo and participate in professional development
d. Establish, join and maintain professional and self-regulation organizations
Answer: D

10. What does "teachers are persons in authority" imply?
a. Teachers cannot be charged.
b. No person can assault a teacher.
c. Teachers have immunity from arrest.
d. Decisions made by teachers are deemed right.
Answer: B

11. Who among the following characterizes a professional teacher?
a. An education graduate who received honors
b. A teacher who has taught for at least six years
c. A teacher who has attended national seminars on teaching
d. A teacher who qualifies for a permanent position under RA 4670
Answer: D

12. Who are covered by RA 4670?
a. Teachers in all levels
b. Teachers in all public elementary schools
c. Teachers in both public and private schools
d. Teachers in public elementary and secondary schools
Answer: D

13. Teacher B has been in active service for 10 years when he decided to pursue  higher studies. Under RA 4670, what kind of leave of absence can s/he avail of?
a. Indefinite leave
b. Scholarship leave
c. Study leave
d. Vacation leave
Answer: C

14. When can teachers be required to work on assignment not related to their duties?
a. When on probation
b. When found inefficient
c. When lacking in educational qualifications
d. When compensated under existing laws
Answer: D

15. Teacher C has been teaching 7 straight years and therefore qualities for a study leave with pay for one year. Should she pursue it, how much pay is she entitled to receive?
a. 50% of monthly salary
b. 60% of monthly salary
c. 70% of monthly salary
d. 100% monthly salary
Answer: B

16. Which of the following laws strengthens teacher education in the Philippines through the establishment of centers of excellence?
a. RA 7722
b. RA 7784
c. RA 7796
d. RA 7834
Answer: B

17. What does free public secondary educational under the law mean?
a. Right of every student to enter public secondary schools
b. Free from being screened to enter pubic secondary schools
c. Free from payment of school fees identifies and authorized by law
d. Free from payment of tuition and other fees for students enrolled in public secondary schools
Answer: D

18. Teacher D is assigned in a rural area; Teacher E in a depressed community; Teacher F in a hazardous area; and Teacher G in a place where standard of living is high. Who is entitled to a hardship allowance?
a. Teacher D
b. Teacher E
c. Teacher F
d. Teacher G
Answer: C

19. Teacher H contracted an illness that required rest for more than one year. Which leave should she apply for?
a. Sick leave
b. Personal leave
c. Vacation leave
d. Indefinite leave
Answer: D

20. A school personnel can avail of free legal service under certain circumstances. Principal I was accused of maligning her neighbor. Is Principal I entitled to the said service?
a. Yes, she should defend herself.
b. No, if funds are not available.
c. No, it might bring some disagreements in school
d. No, the case is not related to her professional duties.
Answer: D

21. Teacher J discusses conflicts between warring groups in Mindanao. Which pillar should he stress more?
a. Learning to be
b. Learning to live together
c. Learning to do
d. Learning to know
Answer: B

22. Teacher K teaches in a public school in her locality. Due to teacher shortage, her classroom teaching starts from 6 am and ends at 3 pm. Is the assignment given her just?
a. Yes, the situation demands that she render longer teaching hours.
b. Yes, as long as she signs a conforme letter to that effect.
c. No, rendering longer teaching hours would make the teacher tired and exhausted.
d. No, Magna Carta for Public School Teachers states that in the exigencies of service, any teacher may be required to render more than six hours and n ot more than eight hours of actual classroom teaching a day.
Answer: D

23. Teacher L, a graduate of BSEd with majorship in Mathematics teaches in a national high school in her province. Since she has been rated outstanding in  her performance, can she be exempted from taking the LET?
a. Yes, that is a privilege that must be given to teachers whose performance is outstanding.
b. Yes, if approved by PRC.
c. No, RA 7836 states that no person shall practice or offer to practice the teaching profession in the Philippines or be appointed as teacher to any position calling for a teaching position without having previously obtained a valid certificate and a valid license from the Commission.
d. No, professional license is required of all teachers regardless of age and teaching performance.
Answer: C

24. Which of the following statements is NOT true about the Code of Ethics for Professional Teachers?
a. The teacher must select which information to keep confidential
b. The teacher must demonstrate full commitment and devotion to duty
c. The teacher must manifest pride in the nobility of the teaching profession
d. The teacher must make no prejudice or discrimination against any learner
Answer: A

25. Which of the following could be the reason for the teacher's suspension from the practice of the teaching profession?
a. Immoral, unprofessional or dishonorable conduct
b. Observing proper procedures in obtaining a certificate of registration
c. Faithfulness to the code of ethical and professional standards for professional teachers
d. Willingness to attend seminars, workshops, conferences and the like or the continuing education program prescribed by the Board and the Commission.
Answer: A

DISCLAIMER: This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

1 comment:
Write comments