Monday, July 25, 2016

LET Reviewer Professional Education Prof. Ed.: Foundations of Education Part 1




Several fan members are asking about LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Major Area of Specialization.

In efforts of this website to attend such requests, we consolidated some of the questions which may likely help out takers during the exams.
RELATED ARTICLES:

Below is the Part 1 of Professional Education (Prof. Ed.) Foundations of Education reviewer for Licensure Exam for Teachers (LET). We encourage readers/ reviewees to use the comment boxes after the article to discuss answers.

SEE ALSOLET Reviewer in Professional Education (Prof Ed) Foundations of Education Part 2

1. The Department of Education gives greater emphasis on the development of basic skills. What is the philosophical basis for this?
a. Essentialism
b. Existentialism
c. Perennialism
d. Pragmatism
Answer: A

2. Teacher M views his students as unique, free-choosing and responsible individuals. All classroom activities revolve around the said premise. What theory underlies this?
a. Essentialism
b. Existentialism
c. Progressivism
d. Realism
Answer: B

3. Religious rituals in the classroom and in the school programs prove the deep natural religiosity of the Filipinos. Which philosophy has greatly contributed to the tradition?
a. Buddhism
b. Confucianism
c. Hinduism
d. Islam
Answer: B

4. In order to make Roman education truly utilitarian, how should the day-to-day lessons be taught?
a. Taught in the students' native dialect
b. Taught interestingly through the play way method
c. Related and linked to the events happening in everyday life
d. Practiced at home under the guidance of their respective parents.
Answer: C

5. Which influenced the military training requirements among students in the secondary and tertiary levels?
a. Chinese
b. Greeks
c. Orientals
d. Romans
Answer: D

6. Which philosophy has the educational objective to indoctrinate Filipinos to accept the teachings of the Catholic church which is foster faith in God?
a. Realism
b. Pragmatism
c. Idealism
d. Existentialism
Answer: C

7. Virtue as one component in the teaching of Rizal as a course focuses on the teaching of good and beauty consistent with the good and beauty in God. What philosophy supports this?
a. Existentialism
b. Idealism
c. Progressivism
d. Social Reconstructionism
Answer: B 8. Giving education the highest budgetary allocation, the Philippine government recognizes the possible contribution of its future citizens to the national development goals of the Philippine society. Which stressed this goal of education for social transformation?
a. Athenian education
b. Followers of Christ
c. Greek education
d. Roman education
Answer: D

9. The progressivists emphasized the individuality of the child. What is the concern of the reconstructionists?
a. Experiential learning
b. Socialization
c. Social problem
Answer: C

10. One of the following quotations does not conform to the Christian doctrine of Education for Humanitarianism. Which one is it?
a. Do unto others as you would like others do unto you
b. Love they neighbor as thyself
c. Not on bread alone is man to live but on every utterance that comes from mouth of God
d. Whatever good things we do to our poor, helpless brothers, we do it for God.
Answer: C

11. Scouting and Citizen's Army Training (CAT) give training in character-building, citizenship training, etc. Which leads to the creation of a new social order and a new society eventually. What philosophy supports this?
a. Existentialism
b. Perennialism
c. Progressivism
d. Social reconstructionism
Answer: D

12. Teacher V demonstrated the technique on how to group students according to their needs and interests and how to use self-paced instructional materials. Which philosophy is manifested in this activity?
a. Essentialism
b. Progressivism
c. Realism
d. Social Reconstructionism
Answer: B

13. Teacher G, a Christian Living teacher, puts so much significance on values development and discipline. What could be her educational philosophy?
a. Idealism
b. Pragmatism
c. Progressivism
d. Realism
Answer: A

14. Which one does not illustrate the principle that rights and duties are correlative?
a. The right of an unmarried pregnant teacher to abort her baby in relation to her duty to protect her name and her job as a teacher
b. The right of a state to compel students to military service is reciprocated by the duty of the state to protect them.
c. The right to a living wage involves the duty of the school administrators to give the salary agreed upon and the duty of the teachers to give a fair amount of work.
d. The right to life of children and to be given respect of such right.
Answer: A

15. Why should a teacher take the obligation upon himself to study and understand the custom and traditions of the community where he works?
a. To change the culture of the community.
b. To have a sympathetic attitude for the people of the community.
c. To identify the weaknesses of the culture of the community.
d. To please the people of the community.
Answer: B

16. A teacher who is a recognized expert in carpentry works, taught his students how to prepare and construct good and aesthetic furniture from local resources. What cultural transmission process is this?
a. Acculturation
b. Enculturation
c. Indoctrination
d.Observation
Answer: B

17. Every first day of the school year, Miss Reyes prepared activities which will make her Grade 2 children, sing, plan, learn and introduce themselves to the class. What process did the teacher emphasize?
a. Acculturation
b. Enculturation
c. Indoctrination
d. Socialization
Answer: D

18. Which program in the educational system seems to be aligned to the Christian humanitarian principle respect for the human personality?
a. The alternative learning system delivery
b. The functional literacy program for the out-of-school youth and adults
c. The promotion of the basic human rights of the Filipino
d. The study of the Philippine Constitution
Answer: C

19. With a death threat over his head, Teacher Liza is directed to pass an undeserving student, if she is a hedonist, which of the following will she do?
a. Don't pass him, live her principle of justice. She will get reward, if not in this life, in the next.
b. Don't pass him. She surely will not like someone to give you a death threat in order to pass.
c. Pass the student. That will be of use to her, the student and his parents.
d. Pass the student. Why suffer the threat?
Answer: D

20. Which philosophy approves a teacher who lectures most of the time and requires his students to memorize the rules of grammar?
a. Existentialism
b. Idealism
c. Pragmatism
d. Realism
Answer: B

21. In a student conducted, the pupils were asked which nationality they would prefer if given a choice. Majority of the pupils wanted to be Americans. In this case, in which obligation relative to the state are schools seemed to be failing?
a. Instill allegiance to the constitutional authorities
b. Promote national pride
c. Promote obedience to the laws of the state
d. Respect for all duly constituted authorities.
Answer: B

22. Which subject in the elementary and likewise in the secondary schools are similar to the goal of Rome to train the students for citizenship?
a. Communication ARts
b. MAPEH/PEHMS
c. Science
d. THE/TLE
Answer: D

23. Which of the following schools practices is not based on Social Reconstructionism?
a. Establishment of SDF
b. Exemption of Scouts from CAT
c. Promoting culture and arts in schools
d. Promoting project WOW
Answer: C

24.Which of the following is the focus of the Japanese education in the Philippines?
a. Democratic ideals and nationalism
b. Love and service to one's country
c. Religion and love for Asian brothers
d. Vocational and health education
Answer: D

25. According to reconstructionism, the goal of education is to bring about a new social order. Which practice best manifests this view?
a. The class conducts scientific experiments to discover or verify concepts.
b. The class discusses role models and their impact on society.
c. The class allowed to engage in divergent thinking.
d. The class undertakes well-planned projects in the community.
Answer: D

DISCLAIMER: This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

12 comments:
Write comments