Saturday, August 6, 2016

LET Reviewer General Education GenEd: Social Science Part 1




In this website you will find the LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Major Area of Specialization.

In efforts of this portal to attend on requests from PRCBoard Facebook fan page members, we consolidated some of the questions which may likely help out takers during the exams.
RELATED ARTICLES:

Below is the LET Reviewer for General Education GENED: Social Science Part 1. We encourage readers/ reviewees to use the comment boxes after the article for discussion.

1. What factor was a major cause of both World War I and World War II?
a. The spread of Marxian ideas into Europe
b. The dropping of atomic bombs
c. Nationalism and national borders
d. The rise of totalitarian fascist states

2. In which organization is the Philippines a member to fight communist aggression?
a. APEC
b. ASA
c. UN
d. SEATO

3. The theory that population increases by geometrical ratio while the means of subsistence increases by arithmetical ratio is attributed to?
a. Karl Marx
b. Robert Malthus
c. Emile Durkheim
d. Aristotle

4. In what instance is the Filipino double-standard morality shown?
a. A couple brings their sick child to the doctor then later to the espiritista
b. Young parents bring up their children in a manner different from how they were brought up
c. Illiterate parents are eager to send their children to school even if they themselves did not go to school
d. A married man who flirts with someone else other than his wife seems acceptable but a married woman who flirts with another man is condemned.

5. Which part of Asia does the Arabian peninsula occupy?
a. Northwest
b. Southeast
c. Southwest
d. Northeast

6. The important factors which have contributed to the weakness in the internalization of desirable values is the?
a. Lack of models among the very people expected to exemplify these values
b. Use of approaches which are mainly cognitive rather than effective
c. Lack of follow up systems from one grade level to another
d. Minimum recognition and appreciation given to teachers 7. To govern is to rule and the government rules by laws. Whose main duty is the enforcement of laws?
a. Police department
b. Judiciary department
c. Legislative department
d. Executive department

8. The term that refers to the class of Filipinos who were free and independent
a. Timawa
b. Maharlika
c. Aliping namamahay
d. Aliping saguiguilid

9. The Spanish expedition responsible for naming the archipelago Filipinas
a. Magellan’s expedition
b. Loarca expedition
c. Legaspi expedition
d. Villalobos expedition

10. The third and last military governor of the Philippines was
a. Gen. Wesley Merritt
b. Gen. Elwell Otis
c. Gen. Arthur MacArthur
d. Gen. Douglas MacArthur

11. Which Katipunan member commuted from Cavite to Manila to buy materials used to make ammunitions?
a. Teresa Magbanua
b. Agueda Esteban
c. Teodora Alonso
d. Trinidad Tecson

12.Which economic system is based on free enterprise?
a. Globalism
b. Mixed economies
c. Capitalism 
d. Communism

13. How is the so-called colonial mentality manifested?
a. Cultural relativism
b. Cultural diversity
c. Xenocentrism
d. Ethnocentrism

14. Which is a safeguard against unfair trade practices like short-weighing?
a. Total Quality Movement
b. Consumerism
c. Consumer vigilance
d. Substandardization

15. If the seven continents were arranged from largest to smallest, in which order does Australia fall?
a. 4th
b. 5th
c. 6th
8. 7th

16. In which continent can we find stormy Cape Horn which is known as the graveyard of ships and sailors?
a. Africa
b. Australia
c. South America
d. Asia

17. Which led to the creation of Pakistan as a nation in 1947? Religious differences between
a. Hindus and Christians
b. Christians and Muslims
c. Hindus and Buddhists
d. Hindus and Muslims

18. Which is common to Sun Yat Sen and Mahatma Gandhi?
a. Promoted a society ruled by religious leaders
b. Rejected violence as a way to political power
c. Led a successful nationalistic movement in their respective countries 
d. Supported Marxist philosophy to change existing governments

19. Nebuchadnezzar was to the Babylonian Empire as Asoka was to the ______ Empire.
a. Roman
b. Gupta
c. Greek
d. Maurya

20. With the opposition of the parity rights in mind, who does NOT belong to the group?
a. Claro M. Recto
b. Jose Laurel
c. Manuel Roxas
d. Pedro Taruc

21. When the Filipino reformists asked for the assimilation of the Philippines by Spain, what did they ask for? For the Philippines to ____
a. Become independent from Spain
b. Become a province of Spain
c. Be independent from Spain with certain conditions
d. Be represented in the Spanish Cortes

22. Who among the Presidents changed the date of our celebration of Independence day from July 4 to June 12?
a. Ramon Magsaysay
b. Diosdado Macapagal
c. Carlos Garcia
d. Ferdinand Marcos

23. In which country did the Philippines participate in the world’s peacekeeping operations by sending doctors, nurses, soldiers and police?
a. Israel
b. East Timor
c. Iraq
d. Iran

24. In which poem did Rizal write about offering one’s life for one’s country?
a. A La Juventud Filipina
b. Song of Maria Clara
c. Sa Aking mga Kabata
d. Mi Ultimo Adios

25. As an effect of our geography, in which of the following island/s do people travel mostly by water?
a. Luzon
b. Mindanao
c. Visayas
d. Visayas and Mindanao

26. As an insular country, to which principle does the Philippines adhere when it comes to territorial boundary?
a. Two hundred nautical miles of the country’s coast
b. Three hundred fifty nautical miles from shore
c. Three-mile territorial limit
d. Archipelagic doctrine

27. Which part/s of the Visayas has/have comparatively more excessively moist climate and limited arable lands?
a. Western
b. Eastern
c. Eastern and Central
d. Central and Western

28. Which follows Pres. Garcia’s “Filipino First Policy”? Filipinos
a. Should buy and consume Filipino products only
b. Should not contribute to the brain drain problem
c. Should be selective in the entry in the entry of foreign professionals in the country
d. Were to be given first preference in all matters related to the economic development of the country

29. Aside from the Philippines, which countries claim part of the Spratly islands in the South China Sea?
a. China, Thailand, Brunei, Malaysia
b. China, Taiwan, Vietnam, Malaysia
c. Indonesia, China, Taiwan, Malaysia
d. China, Thailand, Brunei, Malaysia

30. The following are our constitutional rights EXCEPT to 
a. Free access to legal assistance which shall not be denied due to poverty
b. Have access to all records of the government
c. Be presumed innocent until proven guilty
d. Form association and labor unions

Answers: 1D 2D 3B 4D 5C 6A 7D 8A 9D 10C 11B 12C 13C 14C 15D 16C 17D 18B 19D 20C 21B 22B 23C 24D 25C 26D 27B 28D 29B 30B


DISCLAIMER: This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

28 comments:
Write comments
  1. Replies
    1. AnonymousMay 16, 2017

      nakalagay n nga eh

      Delete
  2. answers please...

    ReplyDelete
  3. Answer key po, please.

    ReplyDelete
  4. Answers key plz

    ReplyDelete
  5. Pa update po ng answers admin..thanks po

    ReplyDelete
  6. wala po bang answers?

    ReplyDelete
  7. answers please admin :(

    ReplyDelete
  8. Answers key plz.thank u

    ReplyDelete
  9. Thank You Very much PRC !!!! God bless all of us !!! More power and don't stop being an instrument for us, aspiring teachers, to pursue teaching and be able to impart our knowledge to our future generations ! :D :) <3

    ReplyDelete
  10. iT HELP ME SO MUCH

    ReplyDelete
  11. In Nr 15, dapat po 6th ang sagot kasi may 6 continents lang. Ang Asia at ang Europe ay isang continent/land mass lang.

    ReplyDelete
  12. AnonymousJuly 01, 2017

    Answer key please

    ReplyDelete
    Replies
    1. AnonymousJuly 05, 2017

      meron na po.




      Delete
  13. I know that this online review can very much help to pass my licensure exaamination, and I am hoping for more questions about social studies major and also hoping that for a higher percentage from this questions and for a positive result.Thank you so much, May Allah Blessed and Help us.

    ReplyDelete
  14. Yung answer po sa number 10, C? Gen Arthur McArthur. Seryoso po yun? :D

    ReplyDelete
  15. nakalagay na nga sa baba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ano ba ang tamang sagot sa number 10?

      Delete
  16. Thank you po.Hoping na lalabas ang mga to sa exam sa 24th September 2017.

    ReplyDelete
  17. Medyo mahirap ang Gen. Ed. part...OMG! Mas madali yong sa Prof. Ed.

    ReplyDelete