Monday, September 12, 2016

LET Reviewer General Education GenEd: Mathematics Part 1




In this website you will find the LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Major Area of Specialization.

In efforts of this portal to attend on requests from PRCBoard Facebook fan page members, we consolidated some of the questions which may likely help out takers during the exams. RELATED ARTICLES:

Below is the LET Reviewer for General Education GENED: Mathematics Part 1. We encourage readers/ reviewees to use the comment boxes after the article for discussion.

1. Two buses leave the same station at 8:00 pm. One bus travels north at the rate of 30 kph and the other travels east at 40 kph. How many kilometers apart are the buses at 10 pm?
a. 140 km
b. 100 km
c. 70 km
d. 50 km

2. Calculate the mean absolute deviation of the following numbers: 60, 80, 100, 75 and 95
a. 12.4
b. 14.2
c. 16.1
d. 18.9

3. Which of the following is the factorization of the binomial x2 - 42?
a. (x + 4)(x + 2)
b. (x – 4)2
c. x(x + 2x + 2)
d. (x – 4)(x + 4)

4. What value of x will satisfy the equation: 0.4(5x - 1470) = x?
a. 490
b. 2,130
c. 1470

5. Which of the following has the greatest value:
a. 3 + 32 + (3 + 3)2
b. 33
c. [(3 + 3)2]2
d. (3 + 3 + 3)2
6. The average of 5 different counting numbers is 20. What is the highest possible value that one of the numbers can have?
a. 20
b. 40
c. 30
d. 90

7. Three brothers inherited a cash amount of P62,000 and they divided it among themselves in the ratio of 5:4:1. How much more is the largest share than the smallest share?
a. P75,000
b. P30,000
c. P24,800

8. What is the missing terms in the series 5, 20, 80, ___,1280, ___, 20, 480?
a. 50;210
b. 40;160
c. 35;135
d. 320;5120

9. At what rate per annum should P2400 be invested so that it will earn an interest of P800 in 8 years?
a. 6 ½ %
b. 5 ½ %
c. 4.17 %
d. 6 %

10. The area of a rectangle is (x2 + 2x - 8). If its length is x + 4, what is its width?
a. x + 2
b. x - 2
c. x + 1
d. x + 6

11. What is the value of 12⅙ - 3 ⅜ - 5 ⅔ + 20 ¾?
a. 21 1/8
b. 22
c. 23 7/8
d. 21

12. The vertex angle of an isosceles triangle is 20°. What is the measure of one of the base angles?
a. 150°
b. 60°
c. 75°
d. 80°

13. Ana and Beth do a job together in three hours. Working alone, Ana does the job in 5 hours. How long will it take Beth to do the job alone?
a. 3 and 1/3 hours
b. 2 and 1/3 hours
c. 3 hours
d. 7 and 1/2 hours

14. How much greater is the sum of the first 50 counting numbers greater than the sum of the first 100 counting numbers?
a. 110
b. 3,775
c. 3,155
d. 1200

15. Which of the following has the largest value?
a. 85
b. 39
c. 65
d. 94

16.  A water tank contains 18 liters when it is 20% full. How many liters does it contain when 50% full?
a. 60
b. 30
c. 58
d. 45

17. The edges of a rectangular solid have these measures: 1.5 feet by 1½ feet by 3 inches. What is its volume in cubic inches?
a. 324
b. 225
c. 972
d. 27

18. In a certain school, the ratio of boys to girls is 5 is to 7. If there are 180 boys and girls in the school, how many boys are there?
a. 105
b. 90
c. 45
d. 75

19. Ruben’s grades in 6 subjects are 88, 90, 97, 90, 91 and 86? What is the least grade that he should aim for in the 7th subject if he has to have an average of 88?
a. 92
b. 74
c. 88
d. 85

20. On a certain day, three computer technicians took turns in manning a 24-hour internet shop. The number of hours Cesar, Bert, and Danny were on duty was in the ratio 3:4:5, respectively. The shop owner pays them P50 per hour. How much would Danny receive for that day?
a. P 230
b. P500
c. P160
d. P480

21. A retailer buys candies for P90.25. The pack has 35 pieces of candies. If she sells each candy for P2.25, how much profit does she make?
a. P11.50
b. P56.25
c. P37.50
d. P18.75

22. An online shop sells a certain calculator for P950 and charges P150 for shipping within Manila, regardless of the number of calculators ordered. Which of the following equations shows the total cost (y) of an order as a function of the number of calculators ordered (x)?
a. y = (950 + 150)x
b. y = 150x +950
c. x = 950y + 150
d. y = 950x + 150

23. One side of a 45° - 45° - 90° triangle measures x cm. What is the length of its hypotenuse?
a. X √3 cm
b. X cm
c. (X √3)/2 cm
d. X √2 cm

24. The legs of one right triangle are 9 and 12, while those of another right triangle are 12 and 16. How much longer is the perimeter of the larger triangle than the perimeter of the smaller triangle?
a. 84
b. 7
c. 12
d. 14

25. Determine the midpoint of the line segment joining the points (7, -3) and (-1, 6).
a. (2, 3/2)
b. (2, -3/2)
c. (3, 3/2)
d. (1, 5/2)

26. Which of these has the longest perimeter?
a. A square 21 cm on a side
b. A rectangle 19 cm long and 24 cm wide
c. An equilateral triangle whose side is 28 cm
d. A right triangle whose two legs are 24 and 32 cm

27.  How many square inches are in 2 square yard?
a. 900
b. 144
c. 1296
d. 2,592

28. In a playground for Kindergarten kids, 18 children are riding tricycles or bicycles. If there are 43 wheels in all, how many tricycles are there?
a. 8
b. 9
c. 7
d. 11

29. Nelia takes ¾ hour to dress and get ready for school. It takes 4/5 hour to reach the school. If her class starts promptly at 8:00 am; what is the latest time she can jump out of bed in order not to be late for school?
a. 6:42 am
b. 6:27 am
c. 6:57 am
d. 7:02 am

30. Which common fraction is equivalent to 0.215?
a. 43/200
b. 27/125
c. 21/50
d. 108/375

Answers: 1B 2A 3D 4D 5C 6D 7C 8D 9C 10B 11C 12D 13D 14 15A 16D 17C 18D 19B 20B 21 22D 23D 24C 25C 26D 27D 28C 29B 30A


DISCLAIMER: This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

45 comments:
Write comments
  1. Answers key plz tnx

    ReplyDelete
    Replies
    1. AnonymousJuly 27, 2017

      nasa pinaka last po yung answers

      Delete
  2. wala po bang answer key?

    ReplyDelete
  3. Answer to number 14 is B. 3,775

    Using Gauss formula... the sum of 1 to n = n(n+1)/ 2

    1 to 50 = 50(50+1)/2 = 1275
    1 to 100 = 100(100+1)/2 = 5050
    So, 5050 - 1275 = 3,775

    ReplyDelete
  4. Ano po answer dun sa number 14 at number 21?

    ReplyDelete
    Replies
    1. AnonymousMay 16, 2017

      14 B
      21 A

      Delete
    2. hey, ask ko lang po .. san ba mkikita mga part 2 neto ?

      Delete
  5. panu po nakuha ung number 1? bakit po B ang answer?
    Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daisyrie VasquezMay 22, 2017

      First, you have to get each other's distance after 2 hours:
      North: d=st=30(2)=60
      East: d=st=40(2)=80
      Then, you have to apply Pythagorean Theorem in order to get the distance r^2 = a^2 + b^2 = 60^2 + 80^2 = 3600 + 6400=10 000
      Get the square root of 10, 000 to get r= 100 km.

      Delete
  6. sa number 27 po, pano po nakuha?
    thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 yard = 36 inches
      1 yard^2 = 1296 inches^2
      2 yard^2 = 2592 in^2

      or,
      2 yards = 72 inches
      (2 yards = 72 in)^2
      4 yards^2 = 5184 in^2
      2 yards^2 = 2592

      Delete
  7. 4. What value of x will satisfy the equation: 0.4(5x - 1470) = x? a. 490 b. 2,130 c. 1470
    ang naka-indicate po na answer ay D. pero wla po sa choices
    x=588 tama po?

    ReplyDelete
    Replies
    1. AnonymousJune 23, 2017

      sa number 4 po ba ganito po ba process ng pag solve? distribution property, then transpose po.
      kasi po wala pong nakaindicate na choices D po.
      0.4(5x-1470)=x
      0.4(5x)-0.4(1470)=x
      2x-588=x
      2x=588
      2x/2=588/2
      x=294

      Delete
    2. AnonymousJuly 11, 2017

      588 po. di nyo na po na subtract ung isang x resulting to divide 588 by 2 which is wrong.

      Delete
  8. #21. A retailer buys candies for P90.25. The pack has 35 pieces of candies. If she sells each candy for P2.25, how much profit does she make?
    2.25*35=78.75
    90-78.75=11.25


    But suppose to be the price of each candy is more than 2.50 or 2.60 because
    90.25/35=2.5785714 or 2.58

    ReplyDelete
  9. Pano po nakuha yung sagot sa no. 1? Solution please thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. using Pythagorean theorem

      Delete
    2. solution po sa number 1?

      Delete
    3. AnonymousMay 05, 2017

      8:00 pm they start to part ways, and the question is how many kilometers apart after 10:00 pm, so the one that traveling north with a rate of 30kph (kilometer per Hour)using that rate we multiply it by two because the difference of 8:00 and 10:00 is 2hours. so the distance of the bus that traveling north from the starting point is 60km. the same thing with the bus that travels east, multiply it and it obtain 80km far from the starting point. so not using an illustration you form a right angle. to get the distance of the two, use the pythagorean theorem (c^2 = a^2 +b^2)

      Let a = distance of bus traveling north from the starting point which is 60km
      and b = distance of bus traveling east from the starting point which is 80km

      c^2 = 60^2 + 80^2
      then you'll obtain the distance of 100km

      Delete
  10. AnonymousMay 01, 2017

    At what rate per annum should P2400 be invested so that it will earn an interest of P800 in 8 years?ano po ba ang solution nito

    ReplyDelete
    Replies
    1. AnonymousJune 09, 2017

      800/8 years = 100 yearly interest
      To get its interest rate,
      100/2,400 = 4.17%

      Delete
  11. AnonymousMay 25, 2017

    Paano po yung number 11. Na stuck ako e. Maraming salamat po sa sasagot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. AnonymousJuly 08, 2017

      Try mong gawing decimal ung my fraction...halimbawa dun sa dulo...20 3/4 gawin mong 20.75......3 devide 4 is 0.75....gawin mo rin dun sa iba makukuha mo na sagot

      Delete
  12. AnonymousMay 30, 2017

    ano po ang answer Ng no.14 and 21

    ReplyDelete
  13. Ano po answer sa Number 4? :) salamat sa reply.

    ReplyDelete
  14. AnonymousJuly 07, 2017

    Pano po yung shortcut ngpagsolve sa number 14?

    ReplyDelete
  15. AnonymousJuly 11, 2017

    Ano po ung solution sa 2 ..

    ReplyDelete
  16. AnonymousJuly 11, 2017

    Ung easy way solution po ng mga deviation? Slamat po

    ReplyDelete
  17. AnonymousJuly 21, 2017

    Parang mali po ung answer sa number 19???

    ReplyDelete
    Replies
    1. 19. Ruben’s grades in 6 subjects are 88, 90, 97, 90, 91 and 86? What is the least grade that he should aim for in the 7th subject if he has to have an average of 88?

      (88+90+97+90+91+86+x)/7 = 88
      (542+x)/7 = 88
      542+x=88*7
      x=616-542
      x=74

      a. 92
      b. 74
      c. 88
      d. 85

      Delete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. how po 17?

    ReplyDelete
  20. pwede nnyo e show youe solution lahay sa nakaka alam ng mga sagot. wala na po kasi akong idea pa help naman po

    ReplyDelete
  21. paano pa ung mean absolute deviation? sa no.2 po

    ReplyDelete
  22. 60+80+100+75+95=410/5=82
    60 of 82 = 22
    80 of 82 = 2
    100 of 82 = 18
    75 of 82 = 7
    95 of 82 = 13

    22+2+18+7+13=62/5=12.4

    ReplyDelete
  23. Sa #14 anu po yung sagot? Thanks

    ReplyDelete
  24. Pano ung solution sa #6?

    ReplyDelete
  25. Paano kinuha yung 24

    ReplyDelete
    Replies
    1. First, you have to solve for the hypotenuse of both triangles.
      Let x be the hypotenuse of the smaller triangle
      y be the hypotenuse of the larger triangle
      by Pythagorean theorem:
      x=√[(9^2)+(12^2)]
      x=15

      y=√[(12^2)+(16^2)]
      y=20

      Then subtract the perimeter of the smaller triangle from the larger triangle
      (12+16+y)-(9+12+x)
      (12+16+20)-(9+12+15)
      48-36
      12

      Delete
  26. Pano po yung number 20? Nahihirapan na po kasi ako pag yung ratio talo talo na xD Salamat :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. add mo yung numbers sa ratio. 3+4+5 = 12
      then gawin mong fraction yung number sa ratio.
      3/12 : 4/12 : 5/12

      cesar = 3/12 bert = 4/12 danny = 5/12
      multiply mo na yung kay danny sa 24 para makuha yung hours ni danny.
      5/12 * 24 = 10
      then multiply 10 sa rate which is P50.
      P500 po yung sagot :)

      Delete
  27. Y number is letter d? Dva the average of the 5 numbers is 20?

    ReplyDelete