Sunday, July 23, 2017

LET Reviewer General Education GenEd: English Part 2


In this website you will find the LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Area of Specialization.
Below is the LET Reviewer for General Education GENED: English Part 2, courtesy of Dr. Carl E. Balita.

The following questions were provided, authorized and approved to be posted by the author, Dr. Carl E. Balita and CBRC.

RELATED ARTICLES:

We encourage the readers/ reviewees to use the comment box after the article for discussion. Meanwhile, answers are already incorporated below the questions.

1. He is more concerned with MUNDANE matters like the movement of stock market. The capitalized word means:
A. Simple
B. Financial
C. Worldly
D. Investments

2. The DEPRAVITY of the criminal’s behavior shocked us all. The capitalized word means:
A. Harshness
B. Gravity
C. Deprivations
D. Viciousness

3. INDULGENT parents spoil their children by giving in to their every demands and whims.
A. Loving
B. Beneficial
C. Generous
D. Yielding

4. Open:Secretive::Forthright: __________
A. Spiteful
B. Mask
C. Outspoken
D. Honest

5. Negligent; Requirement:: Remiss :__________
A. Task
B. Duty
C. Injury
D. Problem

6. It is _________ to try to destroy pest completely with pesticides, for as each new chemical pesticide is introduced, the pests gradually become _________ to it.
A. useless, drawn
B. futile, resistant
C. worthwhile, immune
D. pointless, vulnerable

7. The famous Dr. C. Drew’s technique for preserving and storing blood plasma for emergency use proved so _________ that it became the _______ for the present blood bank system by the Red Cross.
A. irrelevant, inspiration
B. effective, model
C. complex, blueprint
D. urgent, pattern

8. An A-rating represents the ULTIMATE honor a film will ever have. Which of the following is the opposite of the capitalized word?
A. Greatest
B. Pinnacle
C. Least
D. Supreme 9. The VINDICTIVE politician spread rumors about his opponent. Which of the following is an antonym of the capitalized word?
A. Revengeful
B. Forgiving
C. Spiteful
D. Malicious

10. Vegetarians have a variety of reasons for their beliefs. Some refuse to eat meat because they believe that the killing of animals is unnecessary or barbaric. They feel that processes such as butchering are degrading to the people who practice them and cruel to the animals slaughtered. Others believe that meat is harmful to the human body and that a purely vegetable diet is more nutritious. Still others choose vegetarianism because they believe that raising animals for meat is an inefficient use of land. They say that farmland could be put to better use growing crops for human consumption. Which of the following statements is best supported by the above passage?
A. Some vegetarians choose not to eat meat mainly for health reasons.
B. A purely vegetable diet is more nutritious than a diet that includes meat.
C. Vegetarians are opposed to any use of animals for the benefit of humans.
D. Vegetarians favor laws to reduce the consumption of meat.

11. The amount of your retirement benefits from Social Security depends, in part, on when you retire. The earliest that you can begin to receive benefits is age 62. The longer you wait to begin receiving benefits (up to age 70), the higher your benefits will be. If you were born between 1938 and 1960, you cannot receive “full retirement” benefits until age 66. If you were born in 1960 or later, your full retirement age will be 67. If you wait to receive benefits past your full retirement age, the amount you receive will continue to increase until you reach age 70. There is no advantage to waiting past age 70 to begin receiving benefits. You can continue to work while you receive retirement benefits. If you do, the amount of your benefits will be reduced by one dollar for every two dollars you earn above a certain limit, until you reach your full retirement age. Once you reach your full retirement age, this limit no longer applies. The amount you earn will have no effect on your benefits. According to this passage, which of the following statements is true?
A. You cannot receive retirement benefits from Social Security while you are still working.
B. If you were born in 1950, your full retirement age is 66.
C. If you continue to work past your full retirement age, your benefits will be reduced by one dollar for every two dollars you earn.
D. There is no advantage to waiting past your full retirement age to begin receiving benefits.

12. The volunteers from the fire department ________ quickly and extinguished a fire on North Country Road.
A. will respond
B. responded
C. will have responded
D. have responded

13. In Tuesday’s paper, the owner of the supermarket was recognized for helping a customer who ________ on the icy sidewalk.
A. falls
B. had fallen
C. would fall
D. has fallen

14. We arranged the flowers and placed ________ in the center of the table.
A. them
B. it
C. this
D. that

15. The person ________ made this delicious cheesecake has my vote.
A. that
B. who
C. which
D. whose

16. Being too _______ will undoubtedly make other men hate you.
A. vane
B. vein
C. vain
D. vanity

17. Because they did not accept his basic _______ they were ______ by his argument.
A. assumption, convinced
B. bias, impressed
C. supposition, justified
D. motivation, confused

18. The failed July 27, 2003 mutiny was believed by many as a plan by the Magdalo group as an attempt to stage a takeover of government. It was viewed as a desperate attempt by the mutineers who were supported by influential and politically motivated men who financed the mutiny, according to the Feliciano Commission. The action was found to be unconstitutional as it violates both the Articles of War and the Revised Penal Code. Such act can lead to either Court Martial or Civilian proceedings or even both. The best title for the above article is:
A. Failed Mutiny
B. Illegal Soldiers Uprising
C. Coup d’etat
D. Articles of War and Punishment

19. Determine which may be the best order in which the sentences should be arranged to result in a well- organized paragraph.
A. Now we shall do everything we can to enforce this law.
B. In the struggle against crime, government and people should join hands
C. Republic Act 7659, the death penalty law is government’s response in law against cruelty and heartlessness.
D. The law’s main objective is not retribution but reform and rehabilitation of offenders and would be offenders.
E. All countries in the world are presently siege by violent crime.

A. CEBAD
B. EBCDA
C. CEDAB
D. ACEBD

20. Determine which may be the best order in which the sentences should be arranged to result in a well- organized paragraph.
A. Tagaytay is the destination for us who love nature.
B. It provides an ideal picnic ground for outdoor lovers.
C. Unfortunately, the place ends up abused by outdoor lovers who litter the place.
D. It is a place which can be easily reached by a two-hour drive from Makati City.

A. CDAB
B. ADBC
C. CBDA
D. CABD

Answers: 1A 2D 3C 4A 5B 6C 7C 8C 9B 10A 11B 12B 13B 14A 15B 16C 17D 18B 19B 20B

DISCLAIMER: This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

19 comments:
Write comments
  1. AnonymousJuly 25, 2017

    Ang sagot po sa #8 ay letter D(Supreme). Ang ultimate at supreme ay parehas na absolute terms.

    ReplyDelete
    Replies
    1. AnonymousJuly 26, 2017

      E opposite naman po kasi yong tinatanong eh antonym hndi synonym kaya C

      Delete
    2. AnonymousJuly 30, 2017

      Correction on the answers. Please, let us help each other in discussing the correct answers to avoid confusion:
      1. C
      4. B
      6. B
      7. B
      10. C
      11. The main idea should focus on the retirement age in a given year( which all the options are unrelated based on my opinion)
      13. B
      17. A
      18. A

      Delete
    3. AnonymousJuly 31, 2017

      BUT THE QUESTION OF #8 IS THE OPPOSITE OF THE CAPITALIZED WORD SO THE ANSWER IS C.

      Delete
    4. ano po ba talaga ang sagot?

      Delete
  2. tam po b no. 18?

    ReplyDelete
  3. Nasaan po yung answer key??

    ReplyDelete
  4. thanks for more information po it helps me a lot

    ReplyDelete
  5. Thank you for the corrections mga kababayan. magandang buhay!

    ReplyDelete
  6. 1.C
    4.B
    6. B
    7. B
    10. C
    18. A

    Should I follow my instincts or what?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I also had the same answers as yours on numbers 6, 7, 18 and I think if they appear in the Board, I'd stick to what I feel is right.

      Delete
    2. Why is your answer in number 4 is B ?

      Delete
  7. Although I agree that MUNDANE means Worldly... Shouldn't we consider how it is used? In this context, it suggests that the correct answer is really Letter A.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mundane means ordinary. Worldly is to carnal. A is correct.

      Delete
    2. Yes it is. A is the correct answer. Since the word mundane means ordinary(simple). Who said it was C?

      Delete
  8. Ang cute tignan lahat ng english majors dito

    ReplyDelete
  9. nice reviewer

    ReplyDelete
  10. Number 1 should be letter C (mundane is worldly)

    ReplyDelete