Thursday, July 20, 2017

LET Reviewer Professional Education Prof. Ed.: Principles and Strategies of Teaching Part 3




In this website you will find the LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Area of Specialization.
Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: Principles and Strategies of Teaching Part 3, courtesy of Dr. Carl E. Balita.

The following questions were provided, authorized and approved to be posted by the author, Dr. Carl E. Balita and CBRC.

RELATED ARTICLES:

We encourage the readers/ reviewees to use the comment box after the article for discussion. Meanwhile, answers are already incorporated below the questions.

1. Of goals of education, which relates to the strengthening of our society’s sense of belonging and identity?
A. Autonomy
B. Enculturation
C. Moral character
D. Citizenship

2. Of the following interventions, which is directly aimed at responding to the transitional gap between academic achievement and employment?
A. Deregulation of tuition fees
B. Voluntary accreditation of schools
C. School networking with business and industry
D. Identification of centers of excellence

3. Teacher Ernie makes sure that he covers the essential subject content, while treating them sufficiency or in-depth. What guiding principle is he following for lesson preparation?
A. Balance
B. Feasibility
C. Significance
D. Self-sufficiency

4. As preventive measure for classroom discipline, the teacher may restructure the program. How is this not done?
A. Reteach lessons difficult to understand
B. Remove tension level before proceeding with lesson
C. Modify lesson
D. Skip whole lesson unit altogether

5. Teacher Jose talks to students about their interests, what they did over the weekend, their progress in school work, etc. What positive approach to classroom management did Teacher Jose apply?
A. Trusting students
B. Being fair and consistent
C. Expressing interest for students
D. Being positive
6. Of the following, which is a non-threatening style of disciplining unruly students?
A. Stand under heat of the sun
B. Do push-ups
C. Send to guidance office
D. Squat before the class

7. Among mistaken goals in the Acceptance Approach to discipline, what happens when students seek to hurt others to make up being for being hurt or rejected?
A. Revenge seeking
B. Power seeking
C. Withdrawal
D. Attention getting

8. Among mistaken goals in the Acceptance Approach to discipline, what happens when students are not getting the recognition they desire, continually seek help, and refuse to work unless the teacher hovers over them?
A. Attention getting
B. Withdrawal
C. Revenge seeking
D. Power seeking

9. Among mistaken goals in the Acceptance Approach to discipline, what happens when students feel helpless and rejected so that they remove themselves rather than confront the situation?
A. Withdrawal
B. Power seeking
C. Revenge seeking
D. Attention getting

10. To manage behavior, the teacher needs to be able to identify the mistaken goals of students. What is the hidden goal of students who become violent?
A. Goal is to seek power
B. Goal is to get attention
C. Goal is to isolate self
D. Goal is to get revenge

11. Facilities such as classrooms, fixtures, and equipment can often damage the morale of new teachers and become an obstacle for adapting well to the school environment. What should be the policy for assigning said physical facilities?
A. Needs of student’s basis
B. Position ranking basis
C. First-come, first-served basis
D. Service seniority basis

12. According to the guidelines on punishment, what does it mean if the teacher should give the student the benefit of the doubt?
A. Make sure facts are right before punishing
B. Doubt the incident really happened
C. Don’t punish and doubt effectiveness of punishment
D. Get the side of the students when punishing

13. Of subcategories of movement behavior, what is happening when the teacher ends an activity abruptly?
A. Thrust
B. Truncation
C. Stimulus-bounded
D. Flip-flop

14. Which of the following is true of a democratic classroom?
A. Teacher acts as firm decision maker
B. Students decide what and how to learn
C. Consultation and dialogue
D. Suggestions are sent to higher officials for decisions

15. Which of the following steps should be completed first in planning an achievement test?
A. Set up a table of specifications
B. Define the instructional objective
C. Select the types of test items to use
D. Decide on the length of the test

16. Teacher Francis organized a structured class discussion with two opposing sides and assigned speakers on the issue of contraceptives. What was this kind of class?
A. Brainstorming
B. Debate
C. panel discussion
D. symposium

17. Problems of discipline (misdeeds, lapses, minor offenses) can be reduced through enthusiasm which can be matched by the enthusiasm of learners. What can draw a laugh and reduce tension from all?
A. Verbal reinforces
B. Nonverbal gestures
C. Dialogues
D. Sense of humor

18. What best describes “puwede na” mentality vs. excellence in service/work?
A. Arduous preparation
B. Resignation to mediocrity
C. Committed work
D. Striving to be the best

19. If the children are cooperatively engaged with the teacher in a group project the children will discipline themselves as each member of the group exercises
A. Obedience to the teacher
B. Special interest
C. Peer influence
D. Moral compulsion

20. Which of these “combination of classes” is organized in places where the required number of pupils of the same grade levels has not met the required number to make up a separate class thus the teacher apportions class time for instruction to every grade level within the class?
A. Mutli-grade
B. Heterogeneous
C. Extension
D. Homogeneous

Answers: 1D 2C 3A 4D 5C 6C 7A 8A 9A 10D 11A 12D 13B 14C 15B 16B 17D 18B 19C 20A

DISCLAIMER: This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

No comments:
Write comments