In this website you will find the LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Area of Specialization.

Below is the LET Reviewer for General Education GENED: Mathematics Part 2, courtesy of Dr. Carl E. Balita.

The following questions were provided, authorized and approved to be posted by the author, Dr. Carl E. Balita and CBRC.

**RELATED ARTICLES:**

- General Education (Gen. Ed.) Reviewer Summary
- Professional Education (Prof. Ed.) Reviewer Summary
- Majorship/ Area of Specialization Reviewer Summary
- How to Pass Licensure Exam? Tips from Board Passers
- LET Coverage of Exams

1. 120 is 4/5 of what number?

A. 150

B. 96

C. 30

D. 24

2. 45 is 60% of what number?

A. 75

B. 27

C. 15

D. 18

3. What is the ratio of 1/5 to 5/15

A. 3:5

B. 1:5

C. 5:15

D. 15:75

4. What is the value of y is 2x + 2xy + 3y = 25, and x = 2?

A. 3

B. 25

C. 2

D. 12

5. Ten nurses earn a total average monthly salary of P120, 000. The total average income of 6 of them amounts to P80, 000. What is the average total income of each of the remaining workers?

A. P10, 000

B. P40, 000

C. P400

D. P1, 000

6. 2 tablespoons is equivalent to 1 liquid ounce while 10 tablespoons is equivalent to ½ cup. How many liquid ounces are there in two cups?

A. 20 ounces

B. 10 ounces

C. 16 ounces

D. 8 ounces

7. A taxi charges P50 for the first kilometer and charges P3 for each additional mile. How far could P200 go?

A. 50 kilometers

B. 51 kilometers

C. 66. 67 kilometers

D. 4 kilometers

8. 20, 10, 40, 10, 60, 20, 80, 60, 100, 240, 120, ____, ____

A. 1200, 140

B. 480, 140

C. 140, 480

D. 1200, 240

9. What is the value of n in the statement 2mn = 50, if m = 1?

A. 25

B. 2

C. 50

D. 1 10. One store sold twice more apples in the afternoon that in the morning. The store sold 450 pieces of apples. How many apples are sold in the morning?

A. 150

B. 300

C. 200

D. 350

11. Joey gathered twice more marbles than Vic and Tito gathered 2 more marbles than Vic. They gathered 26 marbles. How many marbles did Vic gather?

A. 6

B. 12

C. 8

D. 14

12. A child has read 2/3 of a book. The read part of the book has 100 pages more than the unread. How many pages is the book?

A. 300

B. 200

C. 500

D. 150

13. A number is divided by 5. The result was subtracted by 154 and the difference is 6. What is the number?

A. 800

B. 160

C. 200

D. 400

14. A container contains 23bottles and each bottle contains 20 marbles. How many marbles are there in 10 bottles?

A. 460

B. 400

C. 100

D. 200

15. It takes John 25 minutes to walk to the car park and 45 to drive to work. At what time should he get out of the house in order to get to work at 9:00 a.m.?

A. 7:50 am

B. 8:00 am

C. 8:10 am

D. 8:20 am

16. Kim can walk 4 kilometers in one hour. How long does it take Kim to walk 18 kilometers?

A. 4 ½ hours

B. 4 hours

C. 5 hours

D. 8 hours

17. A factory produced 2300 TV sets in its first year of production. 4500 sets were produced in its second year and 500 more sets were produced in its third year than in its second year. How many TV sets were produced in three years?

A. 11,800

B. 12, 800

C. 10, 800

D. 13, 800

18. Tom and Bob have a total of 49 toys. If Bob has 5 more toys than Tom, how many toys does Tom has?

A. 22

B. 27

C. 23

D. 26

19. John can eat a quarter of a pizza in one minute. How long does it take John to eat one pizza and a half?

A. 6 minutes

B. 12 minutes

C. 9 minutes

D. 3 minutes

20. What is 150% of 298?

A. 447

B. 44.7

C. 4.47

D. 4470

**Answers:**1A 2A 3A 4A 5A 6A 7B 8A 9A 10A 11A 12A 13A 14D 15A 16A 17A 18A 19A 20A

**DISCLAIMER**: This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

Kindly explain how the answer lead to letter A in question no. 7

ReplyDelete200 total amt.

Delete-50 first kilometer charge

= 150 amt left

÷ 3

= 50 kilometer

P50 = 1 kilometer

DeleteP200 / 50 = 4 kilometers.

answer is D.

hindi po ba 81.4672 and answer? kasi

Delete50 = 1 km (start)

200-50 = 150 (yan po ang pag.hahatian ng tig.3 pesos per MILE)

150/3 = 50 (so merong 50 miles, i.coconvert pa sa km which is 80.4672)

tapos add natin yung 1 km kanina sa start kasi kasali naman yun sa 200 pesos

so final answer ko po 81.4672

any reaction is highly welcome po :)

Sir Thonver Sampaga, pareho po tayo ng solution..wala po sa choices ang sagot natin..hahaha...pero i believe ito po ang tama para sa akin..1mile = 1.609344

Deletenice po :)

DeleteB po ang tamang sagot :) Godbless

Deletethe miles was the tricky part :)

Deletemy answer is 80.45 km

Delete1mile = 1.609 km

i used this formula nx3+50. n refers to the number increased every mile. in this case 53 56 59 and so on.therefore there is a constant increase of 3.

ex: 1 2 3 4 ---> nth mile

53 56 59 62 -->200 pesos

i used the 2nd number thus : 2x3+what number to make it 56. so 2x3+50=56. if we use the 4th number ; 4x3+ 50=62. therefore to get 200 the formula is nthx3+50=200

50x3+50=200. therefore 200 pesos is good for 50 mile.

at 1 mile = 1.609 km

50 x 1.609 = 80.45 km

----------

----------

my answer is 81

DeleteYon po kasing mile e medyo tricky. For each additional mile ay pwede ring iinterpret as each additional distance (in km) traveled. Sana wag ganito ang nasa exam.

Delete#7.

Delete200 - 50 = 150

150/3 = 50

50 km + 1km = 51km

What happen to the number 2 and 20

ReplyDelete# 20

Delete150% is 1.5

298 * 1.5 =447

or 298 * 150% = 447

45/.60=75

Delete#2.) 60% of n = 45

Delete"of" means you multiply

0.6 x n = 45

n = 45/ 0.6

n= 75

#2 45x.60= 27

ReplyDelete45 is 60% of what number?

Deletea. 75 x .60 = 45

b. 27 x .60 = 16.2

c. 15 x .60 = 9

d. 18 x 0.60 = 10.8

the answer is a . 75

ano bang tamang sagot sa no, 8?

DeleteLetter A

Deletesaan ba tagala ang tamang kasagutan ng mga tanong na ito.....

ReplyDeleteHow to solve #4. Thank you 😊

ReplyDeleteBy substitution

DeleteGiven: 2x+2xy+3y=25 and we have value of x=2

2(2)+2(2)y+3y=25

4+4y+3y=25

4+7y=25

7y=25-4

7y=21

Y=3

ito na ba ang tanong sa september 2

ReplyDeletes number 7 tama lang na letter B .

ReplyDeleteP50= first kilomter

P200-P50= P150 - remaining money

P150 divided by 3 = 50 kilomters plus yung unang first kilomter = 51 km

Bakit dinivide sa three??

DeletePano po nakuha ung sa #17?

ReplyDeletePa help po tnx 😀

The question is looking for the TOTAL tv sets for 3years,you just have to add the number of tv sets made for each year.

Delete2300+4500+5000(the problem said the company made 500 more tv sets than last year)=11800

How did you get the answer for #14? They're just asking for 10 bottles right?

ReplyDelete20 marbles per 1 bottle

Deleteso

10*20=200 marbles

Pwede po bang paki show ang solution kung bakit letter A ang sagot sa number 8? Thanks

ReplyDeletepara mas madali:(20), 10, (40), 10, (60), 20, (80), 60, (100), 240, (120), 1200, (140)

Deletenumbers na naka (), add 20 kada number

=== kaya (20, 40, 60, 80, 100, 120, answer na 140)

numbers na hindi naka () ay 10x1x2x3x4x5

=== kaya 10, 10, 20, 60, 240, 1200

sana nakatulong

Anong sana nakatulong? Talagang ang laking tulong, ang sakit ng ulo, ganito lang pala. Thank you ng marami po.... wahha

DeletePwede pong paki post yung solution sa number 8,10, 11, and 12. thanks

ReplyDelete#10

Deletex = apples sold in the morning

2x = apples sold in the afternoon

x + 2x = 450

3x = 450

x = 150 apples in the morning

How to solve number 8? Thank you.

ReplyDelete20 --40--60---80--100---120---140

Deletethe space between 20 and 40 and so on

10--multiply by 1 to get 10 in the second space between 40 and 60. then 10 x2 =20 third space , 20x 3=60 4th space ,60x4= 240 fifth space ,240x5=1200. thus answer is letter D. 1200;140

2nd blank: 20 40 60 80 100 120 140...

ReplyDelete1st blank: 10 10x1=10 10x2=20 20x3=60 60x4=240 240x5=1200...

Paano po kunin yung #5 and #12 po. Pa help naman po. Salamat😇

ReplyDelete5. 120,000= ten nurses

ReplyDelete120,000( ten nurses)- 80,000( 6 nurses)= 40,000

=40,000/ 4 ( remaining nurse = 10,000

so the answer is 10,000

#20 question? pano po ba naging letter A ang answer? db dapat 298*.150=44.7

ReplyDeletePahelp po sa no.3..tnx

ReplyDelete1/5:5/15 cross multiply

Delete1/5:1/3

3:5

Please show the solution in no.3.tnx

ReplyDelete#20 po 298*1.5=447 letter a

ReplyDeletePaano naging letter A ang #12? Ang sagot ko ay letter D.

ReplyDeletelet x = total pages

x * 2/3 = 100

x = 100 / 2/3

x = 150

eto solution ko. Please help me kung may mali

How come all answers are A?

ReplyDeletebakit po A ang answer sa numbe 8? pls explain

ReplyDeleteSolution po sa no.3 please. Thank you po.

ReplyDelete1/5 x 15/5 = 3/5 ratio is 3:5

DeletePaano poyung number 12?

ReplyDelete.150x298= 44.7 answer is b

ReplyDeletepwede po bang paki-explain kung paano makukuha yung tamang sagot sa number 12? salamat po.

ReplyDeleteHello po, paano po yung no.1? Ano formula po?

ReplyDeleteNo. 1 solution and formula po please...

ReplyDelete1. 120 is 4/5 of what number?

ReplyDeleteSolution:

120/4= 30

30*5= 150

Answer: 150

ANO PONG ANSWER #11?

ReplyDeleteQ#2 bakit A

ReplyDelete60% × 45 =

(60 ÷ 100) × 45 =

(60 × 45) ÷ 100 =

2,700 ÷ 100 =

27;

hello po...tama po yung sagot na 75 maam...

Deletebase po kasi ang hinahanap dito since given na po ang rate na 45 at peecentage na 60...ganito po formula...

base=percentage/rate

base=60/45

base=75...

sana po nkatulong...

PAANO PO BAH NAGING A ANG ANSWER NUMBER 20?

ReplyDelete#7 1Km = 50 pesos

ReplyDeleteso may 150 pa.

150 ÷ 3 = 50 (50 miles aabutin)

since 1km = is equal to 0.62...mile

50 miles * 1km/0.62mile = 80.645 or 80.6 km (since km yung hinahanap)

80.6 + 1km (yung 50 pesos) = 81.6kk aabutin ng 200 pesos.

wala sa choices.

How no. 15? Anyone? Why A?

ReplyDelete