LET Reviewer General Education GenEd: Mathematics Part 2

In this website you will find the LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Area of Specialization.

Below is the LET Reviewer for General Education GENED: Mathematics Part 2. The following questions were provided, authorized and approved to be posted by the author, Dr. Carl E. Balita and CBRC.

Note: The LET reviewers 2021 below is unofficial and not directly associated with PRC or the Board of Professional Teachers.

September 2021 LET Related Articles

We encourage the readers/ reviewees to use the comment box after the article for discussion. Meanwhile, answers are already incorporated below the questions.

1. 120 is 4/5 of what number?
A. 150
B. 96
C. 30
D. 24

2. 45 is 60% of what number?
A. 75
B. 27
C. 15
D. 18

3. What is the ratio of 1/5 to 5/15
A. 3:5
B. 1:5
C. 5:15
D. 15:75

4. What is the value of y is 2x + 2xy + 3y = 25, and x = 2?
A. 3
B. 25
C. 2
D. 12

5. Ten nurses earn a total average monthly salary of P120, 000. The total average income of 6 of them amounts to P80, 000. What is the average total income of each of the remaining workers?
A. P10, 000
B. P40, 000
C. P400
D. P1, 000

6. 2 tablespoons is equivalent to 1 liquid ounce while 10 tablespoons is equivalent to ½ cup. How many liquid ounces are there in two cups?
A. 20 ounces
B. 10 ounces
C. 16 ounces
D. 8 ounces

7. A taxi charges P50 for the first kilometer and charges P3 for each additional mile. How far could P200 go?
A. 50 kilometers
B. 51 kilometers
C. 66. 67 kilometers
D. 4 kilometers

8. 20, 10, 40, 10, 60, 20, 80, 60, 100, 240, 120, ____, ____
A. 1200, 140
B. 480, 140
C. 140, 480
D. 1200, 240

9. What is the value of n in the statement 2mn = 50, if m = 1?
A. 25
B. 2
C. 50
D. 1

10. One store sold twice more apples in the afternoon that in the morning. The store sold 450 pieces of apples. How many apples are sold in the morning?
A. 150
B. 300
C. 200
D. 350

11. Joey gathered twice more marbles than Vic and Tito gathered 2 more marbles than Vic. They gathered 26 marbles. How many marbles did Vic gather?
A. 6
B. 12
C. 8
D. 14

12. A child has read 2/3 of a book. The read part of the book has 100 pages more than the unread. How many pages is the book?
A. 300
B. 200
C. 500
D. 150

13. A number is divided by 5. The result was subtracted by 154 and the difference is 6. What is the number?
A. 800
B. 160
C. 200
D. 400

14. A container contains 23bottles and each bottle contains 20 marbles. How many marbles are there in 10 bottles?
A. 460
B. 400
C. 100
D. 200

15. It takes John 25 minutes to walk to the car park and 45 to drive to work. At what time should he get out of the house in order to get to work at 9:00 a.m.?
A. 7:50 am
B. 8:00 am
C. 8:10 am
D. 8:20 am

16. Kim can walk 4 kilometers in one hour. How long does it take Kim to walk 18 kilometers?
A. 4 ½ hours
B. 4 hours
C. 5 hours
D. 8 hours

17. A factory produced 2300 TV sets in its first year of production. 4500 sets were produced in its second year and 500 more sets were produced in its third year than in its second year. How many TV sets were produced in three years?
A. 11,800
B. 12, 800
C. 10, 800
D. 13, 800

18. Tom and Bob have a total of 49 toys. If Bob has 5 more toys than Tom, how many toys does Tom has?
A. 22
B. 27
C. 23
D. 26

19. John can eat a quarter of a pizza in one minute. How long does it take John to eat one pizza and a half?
A. 6 minutes
B. 12 minutes
C. 9 minutes
D. 3 minutes

20. What is 150% of 298?
A. 447
B. 44.7
C. 4.47
D. 4470

Answers: 1A 2A 3A 4A 5A 6A 7B 8A 9A 10A 11A 12A 13A 14D 15A 16A 17A 18A 19A 20A

Disclaimer

This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

64 comments… add one
  • taju Jul 27, 2017 @ 7:56

    Kindly explain how the answer lead to letter A in question no. 7

    • Anonymous Aug 4, 2017 @ 6:57

      200 total amt.
      -50 first kilometer charge
      = 150 amt left
      ÷ 3
      = 50 kilometer

    • Anonymous Aug 8, 2017 @ 8:19

      P50 = 1 kilometer
      P200 / 50 = 4 kilometers.
      answer is D.

    • Unknown Sep 13, 2017 @ 8:49

      hindi po ba 81.4672 and answer? kasi

      50 = 1 km (start)
      200-50 = 150 (yan po ang pag.hahatian ng tig.3 pesos per MILE)
      150/3 = 50 (so merong 50 miles, i.coconvert pa sa km which is 80.4672)
      tapos add natin yung 1 km kanina sa start kasi kasali naman yun sa 200 pesos

      so final answer ko po 81.4672

      any reaction is highly welcome po 🙂

    • Anonymous Sep 14, 2017 @ 13:59

      Sir Thonver Sampaga, pareho po tayo ng solution..wala po sa choices ang sagot natin..hahaha…pero i believe ito po ang tama para sa akin..1mile = 1.609344

    • Unknown Sep 15, 2017 @ 16:38

      nice po 🙂

    • Unknown Sep 20, 2017 @ 14:20

      B po ang tamang sagot 🙂 Godbless

    • taju Sep 21, 2017 @ 13:47

      the miles was the tricky part 🙂

    • Anonymous Oct 19, 2017 @ 10:08

      my answer is 80.45 km
      1mile = 1.609 km
      i used this formula nx3+50. n refers to the number increased every mile. in this case 53 56 59 and so on.therefore there is a constant increase of 3.

      ex: 1 2 3 4 —> nth mile
      53 56 59 62 –>200 pesos

      i used the 2nd number thus : 2×3+what number to make it 56. so 2×3+50=56. if we use the 4th number ; 4×3+ 50=62. therefore to get 200 the formula is nthx3+50=200
      50×3+50=200. therefore 200 pesos is good for 50 mile.

      at 1 mile = 1.609 km
      50 x 1.609 = 80.45 km
      ———-
      ———-

    • Anonymous Jan 24, 2018 @ 10:46

      my answer is 81

    • Anonymous Sep 4, 2018 @ 4:16

      Yon po kasing mile e medyo tricky. For each additional mile ay pwede ring iinterpret as each additional distance (in km) traveled. Sana wag ganito ang nasa exam.

    • Anonymous Nov 6, 2018 @ 15:46

      #7.
      200 – 50 = 150
      150/3 = 50
      50 km + 1km = 51km

  • Anonymous Jul 31, 2017 @ 3:55

    What happen to the number 2 and 20

    • Anonymous Aug 8, 2017 @ 8:21

      # 20
      150% is 1.5
      298 * 1.5 =447

      or 298 * 150% = 447

    • Anonymous Aug 15, 2017 @ 21:30

      45/.60=75

    • Anonymous Oct 19, 2017 @ 10:21

      #2.) 60% of n = 45
      "of" means you multiply
      0.6 x n = 45
      n = 45/ 0.6
      n= 75

  • Anonymous Aug 10, 2017 @ 11:43

    #2 45x.60= 27

    • Anonymous Aug 12, 2017 @ 1:27

      45 is 60% of what number?
      a. 75 x .60 = 45
      b. 27 x .60 = 16.2
      c. 15 x .60 = 9
      d. 18 x 0.60 = 10.8

      the answer is a . 75

    • Anonymous Aug 12, 2017 @ 1:31

      ano bang tamang sagot sa no, 8?

    • Anonymous Aug 15, 2017 @ 21:29

      Letter A

  • Anonymous Aug 15, 2017 @ 3:00

    saan ba tagala ang tamang kasagutan ng mga tanong na ito…..

  • Unknown Aug 17, 2017 @ 4:57

    How to solve #4. Thank you 😊

    • Anonymous Sep 1, 2017 @ 15:03

      By substitution
      Given: 2x+2xy+3y=25 and we have value of x=2
      2(2)+2(2)y+3y=25
      4+4y+3y=25
      4+7y=25
      7y=25-4
      7y=21
      Y=3

  • Anonymous Aug 22, 2017 @ 3:19

    ito na ba ang tanong sa september 2

  • Anonymous Aug 25, 2017 @ 5:39

    s number 7 tama lang na letter B .
    P50= first kilomter
    P200-P50= P150 – remaining money
    P150 divided by 3 = 50 kilomters plus yung unang first kilomter = 51 km

    • Anonymous Sep 12, 2017 @ 12:19

      Bakit dinivide sa three??

  • Unknown Aug 30, 2017 @ 12:49

    Pano po nakuha ung sa #17?

    Pa help po tnx 😀

    • Anonymous Sep 1, 2017 @ 15:06

      The question is looking for the TOTAL tv sets for 3years,you just have to add the number of tv sets made for each year.
      2300+4500+5000(the problem said the company made 500 more tv sets than last year)=11800

  • Anonymous Sep 3, 2017 @ 5:24

    How did you get the answer for #14? They're just asking for 10 bottles right?

    • Unknown Sep 3, 2017 @ 7:30

      20 marbles per 1 bottle

      so

      10*20=200 marbles

  • Anonymous Sep 3, 2017 @ 6:44

    Pwede po bang paki show ang solution kung bakit letter A ang sagot sa number 8? Thanks

    • Anonymous Jun 14, 2018 @ 7:57

      para mas madali:(20), 10, (40), 10, (60), 20, (80), 60, (100), 240, (120), 1200, (140)

      numbers na naka (), add 20 kada number
      === kaya (20, 40, 60, 80, 100, 120, answer na 140)

      numbers na hindi naka () ay 10x1x2x3x4x5
      === kaya 10, 10, 20, 60, 240, 1200

      sana nakatulong

    • Unknown Sep 25, 2018 @ 3:46

      Anong sana nakatulong? Talagang ang laking tulong, ang sakit ng ulo, ganito lang pala. Thank you ng marami po…. wahha

  • Unknown Sep 3, 2017 @ 7:32

    Pwede pong paki post yung solution sa number 8,10, 11, and 12. thanks

    • Black Tiger Sep 10, 2017 @ 0:00

      #10
      x = apples sold in the morning
      2x = apples sold in the afternoon

      x + 2x = 450
      3x = 450
      x = 150 apples in the morning

  • Anonymous Sep 5, 2017 @ 11:04

    How to solve number 8? Thank you.

    • Anonymous Oct 19, 2017 @ 10:43

      20 –40–60—80–100—120—140
      the space between 20 and 40 and so on
      10–multiply by 1 to get 10 in the second space between 40 and 60. then 10 x2 =20 third space , 20x 3=60 4th space ,60×4= 240 fifth space ,240×5=1200. thus answer is letter D. 1200;140

  • Black Tiger Sep 9, 2017 @ 23:55

    2nd blank: 20 40 60 80 100 120 140…
    1st blank: 10 10×1=10 10×2=20 20×3=60 60×4=240 240×5=1200…

  • Anonymous Sep 12, 2017 @ 9:17

    Paano po kunin yung #5 and #12 po. Pa help naman po. Salamat😇

  • Unknown Sep 15, 2017 @ 2:48

    5. 120,000= ten nurses
    120,000( ten nurses)- 80,000( 6 nurses)= 40,000
    =40,000/ 4 ( remaining nurse = 10,000

    so the answer is 10,000

  • Anonymous Sep 16, 2017 @ 14:53

    #20 question? pano po ba naging letter A ang answer? db dapat 298*.150=44.7

  • Anonymous Sep 19, 2017 @ 14:54

    Pahelp po sa no.3..tnx

    • hannah sharity Sep 21, 2019 @ 4:41

      1/5:5/15 cross multiply
      1/5:1/3
      3:5

  • Anonymous Sep 19, 2017 @ 14:54

    Please show the solution in no.3.tnx

  • Anonymous Oct 12, 2017 @ 4:28

    #20 po 298*1.5=447 letter a

  • Anonymous Dec 13, 2017 @ 14:54

    Paano naging letter A ang #12? Ang sagot ko ay letter D.
    let x = total pages
    x * 2/3 = 100
    x = 100 / 2/3
    x = 150

    eto solution ko. Please help me kung may mali

  • Anonymous Jan 7, 2018 @ 5:38

    How come all answers are A?

  • Anonymous Jan 9, 2018 @ 23:44

    bakit po A ang answer sa numbe 8? pls explain

  • Unknown Jan 28, 2018 @ 9:00

    Solution po sa no.3 please. Thank you po.

    • Anonymous Mar 24, 2018 @ 1:44

      1/5 x 15/5 = 3/5 ratio is 3:5

  • Anonymous Feb 3, 2018 @ 17:32

    Paano poyung number 12?

  • Unknown Mar 28, 2018 @ 5:08

    .150×298= 44.7 answer is b

  • Mars Apr 10, 2018 @ 15:58

    pwede po bang paki-explain kung paano makukuha yung tamang sagot sa number 12? salamat po.

  • Mymy May 24, 2018 @ 4:36

    Hello po, paano po yung no.1? Ano formula po?

  • Mymy May 24, 2018 @ 4:43

    No. 1 solution and formula po please…

  • Sheena May 30, 2018 @ 10:09

    1. 120 is 4/5 of what number?
    Solution:
    120/4= 30
    30*5= 150
    Answer: 150

  • Unknown Jun 27, 2018 @ 8:26

    ANO PONG ANSWER #11?

    • Anonymous Jul 28, 2022 @ 8:31

      V= x
      J= 2x
      T=2+x
      26 = V +J +T
      26 = x + 2x + 2+x
      26 = 4x + 2
      26 – 2 = 4x
      4x = 24
      X= 24/4
      X= 6 ans.

  • Unknown Jun 30, 2018 @ 7:10

    Q#2 bakit A
    60% × 45 =
    (60 ÷ 100) × 45 =
    (60 × 45) ÷ 100 =
    2,700 ÷ 100 =
    27;

    • Anonymous Jul 15, 2018 @ 2:30

      hello po…tama po yung sagot na 75 maam…
      base po kasi ang hinahanap dito since given na po ang rate na 45 at peecentage na 60…ganito po formula…
      base=percentage/rate
      base=60/45
      base=75…
      sana po nkatulong…

  • Anonymous Aug 15, 2018 @ 8:21

    PAANO PO BAH NAGING A ANG ANSWER NUMBER 20?

  • Unknown Feb 8, 2019 @ 14:31

    #7 1Km = 50 pesos
    so may 150 pa.
    150 ÷ 3 = 50 (50 miles aabutin)

    since 1km = is equal to 0.62…mile

    50 miles * 1km/0.62mile = 80.645 or 80.6 km (since km yung hinahanap)

    80.6 + 1km (yung 50 pesos) = 81.6kk aabutin ng 200 pesos.
    wala sa choices.

  • Myrrh Mar 8, 2019 @ 2:02

    How no. 15? Anyone? Why A?

Leave a Reply

Your email address will not be published.