Thursday, July 28, 2016

LET Reviewer Professional Education Prof. Ed.: Educational Technology Part 1




In this website you will find the LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Major Area of Specialization.

In efforts of this portal to attend on requests from PRCBoard Facebook fan page members, we consolidated some of the questions which may likely help out takers during the exams.
RELATED ARTICLES:

Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: Educational Technology Part 1.

We encourage readers/ reviewees to use the comment boxes after the article for discussion. Meanwhile, answers are already incorporated below the questions.

SEE ALSO: LET Reviewer in Prof. Ed. Educational Technology Part 2

1. Which of the following statements has a very limited definition of educational technology?
a. It is a profession composed of various job categories.
b. It refers to the computers used for teaching and learning.
c. It includes audiovisual materials, interactive multimedia and self-instructional materials.
d. It is the development, application and evaluation of system, techniques and aids to improve human learning
Answer: B

2. Which of the following statements is correct about the domains of educational technology?
a. Design is the production stage while development is the planning stage.
b. Both the design and development are the planning stage.
c. Evaluation is synonymous with implementation.
d. Utilization is the action phase.
Answer: D

3. Ms. Gomez is planning to integrate technology in her Mathematics class. Which of the following would be the logical steps in doing this?
I. Set the objectives
II. Analyze the learners
III. Utilize the materials with showmanship
IV. Evaluate the performance of the students
a. I, II, III, IV
b. II, I, III, IV
c. I, II, IV, III
d. II, I, IV, III
Answer: B

4. Which of the following is a limitation of models and real objects in teaching and learning?
a. They pose problems on storage
b. They  make learning more concrete.
c. They provide hands-on learning experiences.
d. They are readily available in the environment, around school and in the home.
Answer: A

5. Which group of technologies has the highest degree of concreteness?
a. Realia and computer
b. Video, picture and television
c. Digital video, film, versatile compact disc
d. Book, imaginative literature, programmed instruction
Answer: A

6. Mrs. Del Prado placed text together with the relevant graphics on the same page in her multimedia presentation. Which principle did she apply?
a. Split attention
b. Spatial contiguity
c. Cost effectiveness
d. Communication effectiveness
Answer: A

7. Mrs. Olivarez presented real samples of rocks in her General Science class. What principle did she apply?
a. Appropriateness
b. Authenticity
c. Responsiveness
d. Simplicity
Answer: B 8. Which is the best reason why teachers state the objectives before using instructional media?
a. To secure materials
b. To prepare the materials beforehand.
c. To determine which media to use best.
d. To be able to practice how to operate the equipment
Answer: C

9. Which of the following should Mr. Rivera primarily consider in determining the teaching-learning objectives and use of instructional media?
a. The assessment tool to be used
b. The learning activities
c. The learner
d. The teacher
Answer: B

10. Which of the following technologies provide iconic experiences to students/ children?
a. Video and books
b. Pictures and videos
c. Radio and recording
d. Modules and periodicals
Answer: B

11. Which of these technologies used in the classroom are arranged from the most symbolic to multisensory?
a. Real objects, print, audio-visual materials and visual materials
b. Visual materials, audio visual materials, print and computers
c. Visual materials, print, audio-visual materials and realia
d. Print, audio-visual materials, computers and realia
Answer: D

12. Which of the following is inappropriate in using printed visuals such as charts, graphs and drawings?
a. Provide written or verbal cues to highlight important aspect of visuals
b. Present the instructional materials simultaneously
c. Use materials that everyone can see
d. Make the presentation suspenseful
Answer: B

13. Susan wants to learn more English. Specifically, she wants to improve her listening skills. She has a CD player, a tape recorder and has internet access. As an English teacher, what do you suggest?
I. CDs with English listening drills
II. Tapes with English listening drills
III. Internet website such as Go4English, English Language Listening Lab or Randall's listening Lab
a. I and II
b. II and III
c. I or III
d. I, II and III
Answer: D

14. Which of the following statements is incorrect about the contributions of technology to student learning?
a. The quality of learning can be improved.
b. The delivery of instruction can be more interesting.
c. The method of teaching and learning becomes more interactive.
d. The role of the teacher can be changed into knowledge dispenser.
Answer: D

15. Mr. Tarnate, an ICT teacher takes into account technology standards to address the needs of the students and help them adapt with the changing society and technology Which of the following standards is an exception?
a. Creativity and innovation
b. Research and information literacy
c. Model digital-age work and learning
d. Technology operations and concepts
Answer: C

16. Ms. Vinluan, a computer teacher demonstrates understanding of local and global issues and exhibits ethical and legal use of information and communications technology tools. Which is true about her?
a. She models digital-age work and learning
b. She facilitates and inspires student learning and creativity.
c. She promotes and models digital citizenship and responsibility.
d. She designs and develops digital-age learning experiences and assessments
Answer: C

17. With the fast-paced evolution of technologies nowadays, why are teachers encouraged to shift gradually from a teacher-centered instruction to a learner-centered instruction?
I. A learner-centered instruction focuses on transformation of facts.
a. II and IV only
b. I, II and IV only
c. I, III and IV only
d. II, III and IV only
Answer: C

18. Ms. Hernandez employs student-centered instruction as the learners create their digital portfolios in her computer class. What could be developed among them through this approach?
a. Repetition and active learning
b. Mastery of skills and information delivery
c. Information processing and passive learning
d. Construction of knowledge and information exchange
Answer: D

19. Mr. Torres will have a multimedia presentation in his Science class. Which of the following should he avoid?
a. Consider technical quality.
b. Apply different computer effects per slid.
c. Present information through graphic organizers
d. Use contrasting colors for text and background.
Answer: B

20. Mrs. Sison would like to integrate technology in writing a friendly letter. Which of the following is the most effective way of doing it?
a. Let the pupils surf a friendly letter from the internet
b. Have the pupils write a friendly letter and send it through an email.
c. have the pupils forward a downloaded friendly letter to others via email.
d. Let the pupils write a friendly letter using word processing and have it critiqued by their peers.
Answer: D

21. Which of the following computer-based instructional materials can be used to learn new concepts?
a. Games
b. Tutorial
c. Simulation
d. Drill and practice
Answer: B

22. Professor dela Cruz would like to create a presentation material for her lesson on the types of computer-assisted instruction. To make her presentation effective, which?
a. Situating tool
b. Informative tool
c. Productivity tool
d. Communicative tool
Answer: C

23. Professor Reyes is thinking of an online learning approach by which content provides links to information at other locations and serves as a focal point for a distance education experience. Which of the following should she use?
a. Teleconferencing
b. Self-paced program
c. Web-based instruction
d. Computer-aided instruction
Answer: C

24. Which is NOT a basic consideration in selecting and evaluating the content of an educational technology tool?
a. Does it match the content?
b. Can it be easily dismantled?
c. Will it motivate and maintain interest?
d. Is there evidence of its effectiveness?
Answer: B

25. Your father wanted to finish his long dreamed course but he wanted to do it at home during his free time. Would you recommend an online learning?
a. Yes, because online learning is the "in" thing
b. No, because online learning inhibits student-teacher interaction.
c. No, because hiring a helper would enable him to attend regularly in his class.
d. Yes, because he could learn at his own pace using a wide spectrum of technologies.
Answer: D

DISCLAIMER: This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

1 comment:
Write comments
  1. good day! ask lang po about sa number 17 may mali po kasi sa pagkakaType. may kulang po :)

    ReplyDelete