Monday, July 25, 2016

LET Reviewer Professional Education Prof. Ed.: Child and Adolescent Development Part 1




Several fan members are asking about LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Major Area of Specialization.

In efforts of this website to attend such requests, we consolidated some of the questions which may likely help out takers during the exams.
RELATED ARTICLES:

Below is the Part 1 of Professional Education (Prof. Ed.) Child and Adolescent Development reviewer for Licensure Exam for Teachers (LET).

We encourage readers/ reviewees to use the comment boxes after the article for discussion. Meanwhile, answers are already incorporated below the questions.

SEE ALSOLET Reviewer in Prof. Ed. Child and Adolescent Development Part 2

1. Dr. Escoto, the school physician conducted a physical examination in Ms. Manuel's class. What concept best describes the quantitative increase observed by Dr. Escoto among learners in terms of height and weight?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation
Answer: B

2. Which situation best illustrates the concept of growth?
a. A kinder pupil gains 2 pounds within two months.
b. A high school student gets a score of 85 in mental ability test.
c. An education student has gained knowledge on approaches and strategies in teaching different subjects
d. An elementary grader has learned to play piano.
Answer: A

3. Which statements below best describes development?
a. A high school student's height increased by 5'2" to 5'4"
b. A high school student's change in weight from 110 lbs. to 125 lbs.
c. A student had learned to operate the computer
d. A student's enlargement of hips
Answer: C

4. What concept can best describes Francisco's ability to walk without a support at age of 12 months because of the "internal ripening" that occured in his muscles, bones and nervous system development?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation
Answer: D

5. Teacher Jesus in now 69 years old has been observing changes in himself such as the aging process. Which term refers to the development change in the individual?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation
Answer: D

6. Manuel, a five-year old boy can hold his pen and write his name with his right hand. Which term describes Manuel's action/ behavior?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation
Answer: A

7. Which of the following theory can help Miss Samson determine the readiness of her learners by administering a readiness test?
a. Conditioning Theories
b. Cognitive Development Theory
c. Maturation Theory
d. Ethological Theory
Answer: C 8. Mr. Francisco was very much worried about the thumb sucking of his son. A friend of him says that certain behavior among infants. Who presented that notion that certain behavior like thumb-sucking is normal behavior?
A. Sigmund Freud
b. Erick Ericson
c. John Bowlly
d. Urie Bronfrenbenner
Answer: A

9. A newborn infant move his whole body at one time, instead of moving a part of it. Which of the following principles is illustrated by his behavior?
a. Development proceeds from specific to general.
b. Development proceeds from general to specific.
c. Development follows an orderly pattern.
d. Development follows a general pattern.
Answer: B

10. Train up a child in the way he should be; when he grows up, he will not depart from it. Which principle supports this?
a. Development is determined by his heredity
b. Development is determined by the environment
c. Early development is more critical than the late development
d. Early development is less critical than late development.
Answer: B

11. Which state of the psycho-sexual theory does young boys experience rivalry with their father for their mother's attention and affection?
a. Oral
b. Anal
c. Phallic
d. Latency
Answer: C

12. Angela focuses her attention on the school work and vigorous play that consume most of her physical energy. Which stage of psychosexual theory illustrates her behavior?
a. Oral
b. Anal
c. Phallic
d. Latency
Answer: D

13. Which of the following is likely to be developed if infants are shown genuine affection?
a. Trust
b. Autonomy
c. Initiative
d. Industry
Answer: A

14. Christian develops an integral and coherent sense of self. He seeks answers to the question. "Who am I"? Which of the following is Christian likely to develop?
a. Initiative
b. Identity and Role Confusion
c. Intimacy
d. Autonomy
Answer: B

15. Ms. Reyes uses images and language to represent and understand her various lessons to preschool learners. What stage in the cognitive theory of development explains this?
a. Sensorimotor
b. Preoperational
c. Concrete operation
d. Formal operation
Answer: B

16. Connie develops concepts necessary for everyday living, builds healthy attitudes towards oneself, and achieve personal independence. These are among the attributes of an individual in what particular stage?
a. Infancy and early childhood
b. Middle childhood
c. Adolescence
d. Early adulthood
Answer: B

17. Some children are more active than others, as everyone knows-extremely highlevels of activity or hyperactivity are considered problematic. How may a teacher help a child who is hyperactive?
a. Make him the leader of the class
b. Transfer him to another class
c. Give him challenging activities that are appropriate to his ability level and interests.
d. Allow him to spend longer at the playground until he gets tired.
Answer: C

18. Tessa gets jealous whenever she sees her father showing love and affection to her mother. Which of the following is she showing according to Freud?
a. Complex
b. Phallic
c. Electra Complex
d. Oedipus Complex
Answer: C

19. In Piaget's Theory of Cognitive Development, which of the following statements would illustrate Edward who is 11 years old?
a. Able to see relationships and to reason in the abstract.
b. Unable to breakdown a whole into separate parts.
c. Differentiates goals and goal-directed activities.
d. Experiments with methods to reach goals.
Answer: A

20. Trisha goes with her mother in school. She enjoys the workplace of her mother. Which of the following ecological theories is illustrated by the situation?
a. Microsystem
b. Mesosystem
c. Exosystem
d. Macrosystem
Answer: C

21. Lito, a student in secondary level tends to spend more time with his friends and his family, thus, his behavior is greatly affected by them. In which stage in the Psychosocial Stages of Development does Lito belong?
a. Autonomous vs Shame and Doubt
b. Identity vs. Role Confusion
c. Intimacy vs. Isolation
d. Initiative vs. Guilt
Answer: D

22. Anna believes that authority is respected. She is now in what particular level in moral development theory of Lawrence Kholberg?
a. Social contract
b. Law and order orientation
c. Interpersonal concordance
d. Universal ethics orientation
Answer: A

23. What level has a four year old learner like Maryann reached when she acquired new skills such as putting the same shapes and the same colors together?
a. Development
b. Maturation
c. Zone of Proximal Development
d. Learning
Answer: C

24. Which of the following principles can be the basis of the growing realization of the significance of the early childhood education?
a. The young children are capable of doing many things at an early stage.
b. The child should be seen and should learn.
c. The first five years of life are the formative years of the child.
d. Early childhood experiences can be interesting and challenging.
Answer: B

25. Which of the following learner's characteristics will affect most of the learners learning in the academic class?
a. His affective characteristics
b. His cognitive characteristics
c. His psychomotor characteristics
d. His socio-emotional characteristics

DISCLAIMER: This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

8 comments:
Write comments
  1. Can I download it? How? Thank you :-)

    ReplyDelete
  2. This helps a lot. Thank you! God bless.

    ReplyDelete
  3. whats the answer on #25

    ReplyDelete
  4. I don't think answer for #21 and #22 are correct. Shouldn't it be identity vs role confusion and law and order orientation? What does the secondary level in #21 mean? Is it in Grade 2 or Grade 8? Hmmm. and what about #22? I don't know.. Somebody please enlighten me? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same thoughts here ...

      Delete
  5. based fro what i understood i think the answer for number 21 is correct considering the statement that he spends more time with his friends

    ReplyDelete