Tuesday, July 26, 2016

LET Reviewer Professional Education Prof. Ed.: Child and Adolescent Development Part 1




Several fan members are asking about LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Major Area of Specialization.

In efforts of this website to attend such requests, we consolidated some of the questions which may likely help out takers during the exams.
RELATED ARTICLES:

Below is the Part 1 of Professional Education (Prof. Ed.) Child and Adolescent Development reviewer for Licensure Exam for Teachers (LET).

We encourage readers/ reviewees to use the comment boxes after the article for discussion. Meanwhile, answers are already incorporated below the questions.

SEE ALSOLET Reviewer in Prof. Ed. Child and Adolescent Development Part 2

1. Dr. Escoto, the school physician conducted a physical examination in Ms. Manuel's class. What concept best describes the quantitative increase observed by Dr. Escoto among learners in terms of height and weight?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation

2. Which situation best illustrates the concept of growth?
a. A kinder pupil gains 2 pounds within two months.
b. A high school student gets a score of 85 in mental ability test.
c. An education student has gained knowledge on approaches and strategies in teaching different subjects
d. An elementary grader has learned to play piano.

3. Which statements below best describes development?
a. A high school student's height increased by 5'2" to 5'4"
b. A high school student's change in weight from 110 lbs. to 125 lbs.
c. A student had learned to operate the computer
d. A student's enlargement of hips

4. What concept can best describes Francisco's ability to walk without a support at age of 12 months because of the "internal ripening" that occured in his muscles, bones and nervous system development?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation

5. Teacher Jesus in now 69 years old has been observing changes in himself such as the aging process. Which term refers to the development change in the individual?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation

6. Manuel, a five-year old boy can hold his pen and write his name with his right hand. Which term describes Manuel's action/ behavior?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation

7. Which of the following theory can help Miss Samson determine the readiness of her learners by administering a readiness test?
a. Conditioning Theories
b. Cognitive Development Theory
c. Maturation Theory
d. Ethological Theory 8. Mr. Francisco was very much worried about the thumb sucking of his son. A friend of him says that certain behavior among infants. Who presented that notion that certain behavior like thumb-sucking is normal behavior?
A. Sigmund Freud
b. Erick Ericson
c. John Bowlly
d. Urie Bronfrenbenner

9. A newborn infant move his whole body at one time, instead of moving a part of it. Which of the following principles is illustrated by his behavior?
a. Development proceeds from specific to general.
b. Development proceeds from general to specific.
c. Development follows an orderly pattern.
d. Development follows a general pattern.

10. Train up a child in the way he should be; when he grows up, he will not depart from it. Which principle supports this?
a. Development is determined by his heredity
b. Development is determined by the environment
c. Early development is more critical than the late development
d. Early development is less critical than late development.

11. Which state of the psycho-sexual theory does young boys experience rivalry with their father for their mother's attention and affection?
a. Oral
b. Anal
c. Phallic
d. Latency

12. Angela focuses her attention on the school work and vigorous play that consume most of her physical energy. Which stage of psychosexual theory illustrates her behavior?
a. Oral
b. Anal
c. Phallic
d. Latency

13. Which of the following is likely to be developed if infants are shown genuine affection?
a. Trust
b. Autonomy
c. Initiative
d. Industry

14. Christian develops an integral and coherent sense of self. He seeks answers to the question. "Who am I"? Which of the following is Christian likely to develop?
a. Initiative
b. Identity and Role Confusion
c. Intimacy
d. Autonomy

15. Ms. Reyes uses images and language to represent and understand her various lessons to preschool learners. What stage in the cognitive theory of development explains this?
a. Sensorimotor
b. Preoperational
c. Concrete operation
d. Formal operation

16. Connie develops concepts necessary for everyday living, builds healthy attitudes towards oneself, and achieve personal independence. These are among the attributes of an individual in what particular stage?
a. Infancy and early childhood
b. Middle childhood
c. Adolescence
d. Early adulthood

17. Some children are more active than others, as everyone knows-extremely highlevels of activity or hyperactivity are considered problematic. How may a teacher help a child who is hyperactive?
a. Make him the leader of the class
b. Transfer him to another class
c. Give him challenging activities that are appropriate to his ability level and interests.
d. Allow him to spend longer at the playground until he gets tired.

18. Tessa gets jealous whenever she sees her father showing love and affection to her mother. Which of the following is she showing according to Freud?
a. Complex
b. Phallic
c. Electra Complex
d. Oedipus Complex

19. In Piaget's Theory of Cognitive Development, which of the following statements would illustrate Edward who is 11 years old?
a. Able to see relationships and to reason in the abstract.
b. Unable to breakdown a whole into separate parts.
c. Differentiates goals and goal-directed activities.
d. Experiments with methods to reach goals.

20. Trisha goes with her mother in school. She enjoys the workplace of her mother. Which of the following ecological theories is illustrated by the situation?
a. Microsystem
b. Mesosystem
c. Exosystem
d. Macrosystem

21. Lito, a student in secondary level tends to spend more time with his friends and his family, thus, his behavior is greatly affected by them. In which stage in the Psychosocial Stages of Development does Lito belong?
a. Autonomous vs Shame and Doubt
b. Identity vs. Role Confusion
c. Intimacy vs. Isolation
d. Initiative vs. Guilt

22. Anna believes that authority is respected. She is now in what particular level in moral development theory of Lawrence Kholberg?
a. Social contract
b. Law and order orientation
c. Interpersonal concordance
d. Universal ethics orientation

23. What level has a four year old learner like Maryann reached when she acquired new skills such as putting the same shapes and the same colors together?
a. Development
b. Maturation
c. Zone of Proximal Development
d. Learning

24. Which of the following principles can be the basis of the growing realization of the significance of the early childhood education?
a. The young children are capable of doing many things at an early stage.
b. The child should be seen and should learn.
c. The first five years of life are the formative years of the child.
d. Early childhood experiences can be interesting and challenging.

25. Which of the following learner's characteristics will affect most of the learners learning in the academic class?
a. His affective characteristics
b. His cognitive characteristics
c. His psychomotor characteristics
d. His socio-emotional characteristics

Answers: 1B 2A 3C 4D 5D 6A 7C 8A 9B 10B 11C 12D 13A 14B 15B 16B 17C 18C 19A 20C 21D 22A 23C 24B 25

DISCLAIMER: This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

22 comments:
Write comments
  1. Can I download it? How? Thank you :-)

    ReplyDelete
  2. This helps a lot. Thank you! God bless.

    ReplyDelete
  3. whats the answer on #25

    ReplyDelete
  4. I don't think answer for #21 and #22 are correct. Shouldn't it be identity vs role confusion and law and order orientation? What does the secondary level in #21 mean? Is it in Grade 2 or Grade 8? Hmmm. and what about #22? I don't know.. Somebody please enlighten me? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Same thoughts here ...

      Delete
    2. the questions are vague so it's hard to discern what they're asking, kaya we'll just have to use our best judgment. ganyan din daw talaga sa LET, marami typos, vague questions and trick ones. my answers are the same with yours, but in #21 i'm also considering C, because of the "social aspect" part, pero sabi kasi affecting the behavior so pwede rin talaga yung B.

      Delete
    3. AnonymousJuly 14, 2017

      Hello. I think for #21, the answer should be B. Identity vs Role Confusion :)Lito is in "secondary level", so mukhang "highschool" ang tinutukoy. assuming na di tayo sure, pde gawin basis kay erik erikson's psychosocial theory.
      Infant (birth - 18 months) - trust vs mistrust
      Toddler (18 months - 3 y/o) - autonomy vs shame and doubt
      Preschooler (3-6 y/o) - initiative vs guilt
      Schoolage (6-12 y/o) - industry vs inferiority
      Adolescent (12-20 y/o) - identity vs role confusion
      Young Adult (20-40 y/o) - intimacy vs isolation
      Middle Adult (40-60 y/0) - generativity vs stagnation
      Late Adult / Elderly (>60 y/o) - ego integrity vs despair

      Ang question kasi ni Mr/Miss Absolute sa first comment is ano sya, grade 2 or 8? hmmm... sige i-consider natin yung idea. kung grade 2, ibig sabihin nasa schoolage sya so ang task is industry vs inferiority which is wala sa options :) so malabo :) tapos ipasok natin yung idea nya na grade 8 daw. so "secondary" to di ba. nasa adolescent stage in which the task is identity vs role confusion (option B). tgis is the time na sinusubukan nya kilalanin ang kanyang sarili at he's trying to "identify" to which group he really belongs to. BASIS: spending time with friends affecting his behavior. so i think it's B :)option A kasi is for toddler, C is for young adult and D is for preschooler :)

      Delete
  5. based fro what i understood i think the answer for number 21 is correct considering the statement that he spends more time with his friends

    ReplyDelete
  6. Thank you so much and God bless you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi ma'am did you pass your LET exam ? because you used this as your reviewer? Thanks :)

      Delete
    2. I think number 23 is Development ?

      Delete
    3. no, i angry the answer because it says that she reached when she acquired new skills.......

      Delete
  7. may i know the answer for #25 please. thank you. :)

    ReplyDelete
  8. WHAT IS THE # 21 ANSWER?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I think the answer can be either B or C, B because of the phrase "greatly affected his behavior", which means his social relationships have a great effect on his behavior, and his behavior is a reflection of his identity. Or C, because of said social relationships he has with friends and family (intimacy)

      Delete
  9. Replies
    1. I think 25 is C

      Delete
    2. For me it's D, cognitive since it specified the "academic area"

      Delete
  10. AnonymousJuly 23, 2017

    Hang on. Answer to Q21 should be letter B. the formation of Lito's identity is influenced by those whom he associates with.
    And the answer to Q23 should not be Zone of Proximal Development (ZPD) sinceit's not really a level or a stage that one reaches. Rather it is like this abstract place/situation when/where to best teach a learner. It is where the learner acquires new knowledge best with the use of scaffolding.

    ReplyDelete
  11. Why is no. 9 letter B??

    ReplyDelete