Tuesday, August 2, 2016

LET Reviewer Professional Education Prof. Ed.: Social Dimensions in Education Part 2




In this website you will find the LET Reviewers in General Education (Gen Ed), Professional Education (Prof Ed) and Major Area of Specialization.

In efforts of this portal to attend on requests from PRCBoard Facebook fan page members, we consolidated some of the questions which may likely help out takers during the exams.
RELATED ARTICLES:

Below is the LET Reviewer for Professional Education Prof. Ed.: Social Dimensions in Education/ Developments in Education Part 2.

We encourage readers/ reviewees to use the comment boxes after the article for discussion. Meanwhile, answers are already incorporated below the questions.

SEE ALSO: LET Reviewer in Prof. Ed. Social Dimensions in Education/ Developments in Education Part 1

1. What kind of tension is referred to when people prefer to have quick answers and ready solution to many problems even if its calls for a patient, concerted, negotiated strategy of reform?
a. Tension between modernity and tradition
b. Tension between long term and short term considerations
c. Tension between spiritual and material
d. Tension between individual and universal
Answer: B

2. In what strands of the four pillars of education implies a shift from skill to competence, or a mix of higher-order skills specific to each individual?
a. Learning to Know
b. Learning to Do
c. Learning to Live Together
c. Learning to Be
Answer: B

3. Which of the following is NOT true about the Four Pilalrs of Learning?
a. The pillars of learning stress the goal of contributing to social cohesion, intercultural and international understanding, peaceful interchange, and harmony.
b. The Pillars of Learning imply a shift from schooling to learning throughout life by "learning how to learn"
c. The pillars of learning stress the importance of closer linkage between education and the world of work.
d. The Pillars of Learning adheres to the instrumental and purely academic view of education that focuses on the achievement of specific aims of education such as economic productivity.
Answer: D

4. What pillar of education of J. Delors (UNESCO) focuses on voc-tech relevant to people-centered human development?
a. Learning to Know
b. Learning to Do
c. Learning to Live Together
d. Learning to Be
Answer: B

5. The rapid traversing of ideas, attitudes and values across national borders that generally leads to an interconnectedness and interaction between peoples of diverse cultures and ways of life. What is being referred to?
a. Cultural Globalization
b. Fundamentalism
c. Multiculturalism
d. Clash of civilization
Answer: A

6. Which is considered a political impact of globalization?
a. Changing role of education in terms of preparing students for the world of work
b. The threat to the autonomy of national educational systems by globalization.
c. Reforms in education as lifelong education
d. Branding, globalization and learning to be consumers
Answer: B

7. What United Nation Decade are we celebrating for 2005-2014?
a. Educating for Culture of Peace
b. Educating for International  Understanding
c. Educating for Sustainable Development
d. Promoting the Rights of the Elderly
Answer: C 8. With the growing competition brought about by globalization, what is preferred by most employers in hiring their employees?
a. Flexible
b. Selective
c. Quick
d. None of the above
Answer: A

9. Which of the following characteristics does NOT describe contextualized learning as a major paradigm shift in education?
a. From limited access to time-bound and space limited education, to borderless education, lifelong learning for all in a learning society.
b. From traditional pedagogies to more modern strategies of teaching and learning.
c. From knowledge limited to the local scene to the globalized knowledge, values, attitudes, and skills interfaced with local wisdom.
d. Pre-organized subject matter to localized themes generated from the global realities and the cultural relevant, meaningful and useful to learner.
Answer: A

10. What current current trend in education focuses on the study of the basic concepts, beliefs and values underlying our democratic political community and constitutional order?
a. Civic education
b. Development education
c. Peace education
c. Multicultural education
Answer: A

11. Which of the following is the first target of the Millennium Development Goals (MDG's) formulated by member states of the UN in September 2000?
a. Reduce child mortality
b. Eradicate extreme poverty and hunger
c. Reduce death due to HIV/AIDS and malaria
d. Achieve universal access to primary education
Answer: B

12. Which among the following statements about Human Rights Education (HRE) is correct?
a. HRE is more of the responsibilities of the state to implement human rights law rather than the protection of the rights holders
b. HRE should focus more on rights based on "law in books", rather than "law in real-life".
c. HRE needs to focus on the values, principles, and standards and human rights and how they can be translated into day-to-day actions
d. Human Rights Standards vary from society to society and HRE therefore should also vary in terms of approaches and methods
Answer: C

13. What is the implication and globalization to the practice and experience of education?
a. Increase of state and government support and subsidy for education
b. Commodification and the corporate takeover of education
c. Greater autonomy of national educational systems
d. Delocalization of technologies and orientations in education
Answer: B

14. Which of the following skills corresponds to the Fourth Pillar of Learning, "Learning to live together"?
a. Empathy and cooperative social behavior
b. Personal commitment and sense of responsibility
c. Adaptability to change in the world of work
d. Reasoning and problem solving skills
Answer: A

15. Which of the following is NOT a characteristic of Multicultural education?
a. Personality empowering
b. Socially transformative
c. Pedagogically humanistic
d. Culturally discriminating
Answer: D

16. What is the character of education that manifests democratization of access and inclusivity?
a. Relevance
b. Sustainability
c. Quality
d. Equity
Answer: D

17. What is the kind of education that emphasizes human-earth relationships and fosters a vision of education for sustainable development to build a global culture of ecological responsibility?
a. Human Rights Education
b. Development Education
c. Environmental Education
d. Global Education
Answer: C

18. Which of the following is NOT a benefit of multicultural education?
a. Multicultural education increases positive relationships through achievement of common goals, respect, appreciation and commitment to equality among the teachers and students.
b. Multicultural education decreases stereotyping and prejudice through direct contact and interaction among diverse individuals.
c. Multicultural education promotes independence of various ethnic groups in development and supports fragmented view of the world.
d. Multicultural education renews vitality of society through the richness of the different cultures of its members and fosters development.
Answer: C

19. Which of the following is NOT one of the benefits of social media?
a. Mass media decreases prejudice and discrimination.
b. Mass media enriches the educational programs.
c. Mass media increases student's exposure to diversity.
d. Mass media helps provoke discussion of current issues.
Answer: A

20. Which among the following rights manifests rule of law and good governance?
a. Right to education
b. Right to environment protection
c. Right of participation
d. Right to work
Answer: C

21. Which among the following is NOT a core principle of human rights?
a. Human dignity
b. Non-discrimination
c. Universality
d. Independency
Answer: D

22. How are human rights principles reflected in the activities of national and local governments?
a. Legislating laws to include rights education in all levels of schooling
b. Organizing local exhibit or event to highlight the children's talents and local products
c. Asking the community leaders to volunteer in the construction of a barangay hall
d. Lobbying to the UN High Commission for Human Rights to allocate higher budget for Philippines' Commission on Human Rights.
Answer: A

23. Which of the following could be a reason to justify peace education as a series of "teaching encounters" or teaching-learning process?
a. Desire for peace
b. Nonviolent alternatives for managing conflict
c. Skills for critical analysis of structural arrangements that produce and legitimize injustice and inequality
d. All of the above
Answer: D

24. Which of the following is accurate in regard to working with parents in diverse classrooms?
a. The parent's culture is important, but should not influence their children's education.
b. Teachers should demonstrate their "expertise" to parents to show they know best.
c. Teachers should strive to use a variety of ways to keep parents informed, including parents who cannot speak English or Filipino.l
d. The importance of the family's influence on children's education has diminished over the past few years.
Answer: C

25. Which of the following is NOT a guiding statement of peace education?
a. Peace education teaches students what to think rather than how to think.
b. Peace education employs holistic and participatory approach.
c. Peace education aims not to reproduce but transform.
d. Peace builds bridges of support among key participants.
Answer: A

DISCLAIMER: This website believes that education is a right, not a privilege. This portal does not claim ownership to any materials posted. Likewise, questions are not influenced by PRC professional regulatory board. The main purpose of the reviewer is to assist examinees who chose to review online.

1 comment:
Write comments
  1. thank you so much for this online reviewerit helps us a lot of things for preparation of exams and May God bless us all.

    ReplyDelete